Vaškeviča advokātiem bažas, ka KNAB rupji pārkāpis viņu tiesības (41)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Agnese Gulbe/LETA

No amata atstādinātā Finanšu ministrijas ierēdņa Vladimira Vaškeviča un viņa sievas Ināras Vilkastes advokāti, kā arī šo advokātu kolēģi šodien vērsušies Latvijas Zvērinātu advokātu padomē (ZAP) ar lūgumu sasaukt ārkārtas sēdi saistībā ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) amatpersonu rīcību, rupji pārkāpjot likumā garantētās advokātu tiesības.

Advokāti Aloizs Vaznis, Juris Dzelme, Jeļena Kvjatkovska, Oskars Rode un Jānis Rozenbergs lūdz ZAP sasaukt ārkārtas sēdi, lai izlemtu jautājumu par padomes iespējamo rīcību sakarā ar KNAB amatpersonu izdarītiem rupjiem Advokatūras likuma 6.panta pārkāpumiem, kas izpaudušies kā nelikumīgs pieprasījums advokātiem sniegt ziņas sakarā ar aizstāvības nodrošināšanu klientam Vaškevičam.

Kā izriet no ZAP adresētās vēstules teksta, KNAB izmeklētāji advokātus liecinieka statusā aicinājuši uz nopratināšanu par darbībām, kas saistītas ar klienta aizstāvēšanu. Bez tam KNAB amatpersonas esot izteikušas draudus advokātiem, mēģinājušas liegt viņiem īstenot aizstāvību kriminālprocesā, kā arī, iespējams, noklausījušies šo advokātu sarunas.

Vakar Vaznis, Dzelme un Kvjatkovska esot izsaukti uz nopratināšanu KNAB. Advokātiem paziņots, ka pret viņu klientu Vaškeviču 30.jūlijā sākts jauns kriminālprocess par iespējamu Vaškeviča kukuļdošanas lietas liecinieku ietekmēšanu. No advokātiem pieejamā dokumenta izriet, ka, izmeklētāju ieskatā, ticis izdarīts spiediens uz Vaškeviča kukuļdošanas kriminālprocesa lieciniekiem nolūkā panākt «advokātu iepriekš sagatavotu nepatiesu liecību sniegšanu».

Vaznis, Dzelme un Kvjatkovska atteikušies no liecību sniegšanas KNAB, pamatojoties uz Kriminālprocesa likuma 122.panta 1.daļā noteikto advokāta imunitāti. Uz KNAB darbību pretlikumību norādījuši arī Kvjatkovskas juridiskās palīdzības sniedzēji - advokāti Rode un Rozenbergs.

«Ņemot vērā pašu izsaukšanas uz nopratināšanu liecinieka statusā faktu, kā arī kriminālprocesa uzsākšanas laiku un izvirzīto apgalvojumu par advokātu iesaistīšanos liecinieku liecību sagatavošanā klienta uzdevumā, uzskatām, ka KNAB amatpersonu rīcība ir saistīta ar velmi iebiedēt zvērinātus advokātus, noraidīt viņus kā Vladimira Vaškeviča aizstāvjus kriminālprocesā, kā arī veikt attiecībā pret viņiem speciālās izmeklēšanas vai operatīvās darbības nolūkā izzināt aizstāvības taktiku un pārkāpt advokāta un klienta attiecību konfidencialitāti,» teikts ZAP adresētajā vēstulē, kuru parakstījuši visi pieci iepriekšminētie advokāti.

Vēstules autori norāda, ka KNAB izmeklētāji jau iepriekš ir rupji pārkāpuši advokātu profesionālo neatkarību, pat slepeni fiksējot sarunu starp advokātu un klientu ieslodzījumu vietā. Līdz ar to advokāti uzskata, ka ZAP uz šiem sistemātiskajiem pārkāpumiem ir jāreaģē, izmantojot visas savas likumīgās iespējas advokātu tiesību aizsardzībai.

Vaznis, Dzelme, Kvjatkovska, Rode un Rozenbergs uzskata, ka tikai «ātra un spēcīga» ZAP reakcija var novērst šādu KNAB amatpersonu izdarītu pārkāpumu atkārtošanos, līdz ar to advokāti lūdz ZAP ārkārtas sēdē izskatīt jautājumu par iespējamo padomes rīcību «sakarā ar rupjiem advokātu profesionālās neatkarības pārkāpumiem no KNAB amatpersonu puses.»

Kā ziņots, Vaznis, Dzelme un Kvjatkovska Vaškeviču aizstāv krimināllietā, kurā viņš apsūdzēts pēc Krimināllikuma 323.panta 2.daļas - par kukuļdošanu atkārtoti vai lielā apmērā, vai ja to izdarījusi valsts amatpersona, vai arī ja to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās. Šo lietu izskata Rīgas apgabaltiesa, taču jau kopš pavasara neviena tiesas sēde tajā nav notikusi, jo Vaškevičs ilgstoši slimo.

Minētais kriminālprocess Rīgas apgabaltiesā tiek izskatīts aiz slēgtām durvīm, jo kādam lieciniekam tajā piemērota speciālā procesuālā aizsardzība. Iepriekš publiski izskanējuši minējumi, ka aizsargājamais liecinieks varētu būt Vaškeviča kādreizējās darbavietas - Valsts ieņēmumu dienesta - ģenerāldirektora vietnieks, Muitas pārvaldes direktors Tālis Kravalis, un tieši viņam arī Vaškevičs varētu būt devis kukuli. Par to, kā patiesībā viss noticis, spriedīs tiesa.

Komentāri (41)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu