Tiesa nepieņem Lemberga pieteikumu saistībā ar VARAM (39)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo

Administratīvā rajona tiesa nav pieņēmusi ar vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūža (RP) rīkojumu no amata pienākumu pildīšanas atstādinātā Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivara Lemberga («Latvijai un Ventspilij») pieteikumu, kurā viņš lūdza tiesai uzlikt par pienākumu Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM) atbildēt uz viņa iesniegumu.

Kā aģentūru LETA informēja Administratīvās rajona tiesas Liepājas tiesu nama priekšsēdētājas palīdze Jana Petrenko, Lemberga pieteikums nav pieņemts, jo tiesa secinājusi, ka šis jautājums nav izskatāms administratīvā procesa kārtībā. Šo tiesas lēmumu 10 dienu laikā iespējams pārsūdzēt, iesniedzot blakussūdzību.

VARAM par šādu tiesas lēmumu ir gandarīta, aģentūru LETA informēja ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Kristīne Barševska. Ministrija norāda, ka atbilde Lembergam ir sniegta šā gada 16.novembrī. Šis Lemberga pieteikums jau sākotnēji bija politiski motivēts ar mērķi novērst sabiedrības uzmanību no jautājuma būtības, uzsvēra Barševska.

Kā iepriekš informēja Lembergs, viņš iesniedzis pieteikumu Administratīvās rajona tiesas Liepājas tiesu namā, lūdzot tiesu uzlikt VARAM par pienākumu nekavējoši atbildēt uz viņa 15.oktobra iesniegumu, kurā ministrs Sprūdžs tiek lūgts atbildēt uz konkrētiem jautājumiem. Lembergs norāda, ka atbildes uz šiem jautājumiem Sprūdžam bija jāsniedz saskaņā ar Iesniegumu likumu un Informācijas atklātības likumu, jo atsevišķi jautājumi ietvēra arī informācijas pieprasījumu.

Tā kā Sprūdža atbildes Lembergam bijušas steidzami nepieciešamas, lai viņš varētu sagatavot iesniegšanai tiesā motivētu pieteikumu par Sprūdža rīkojuma atcelšanu, 25.oktobrī Lembergs nosūtījis ministram atkārtotu iesniegumu, lūdzot steidzami atbildēt uz 15.oktobra iesniegumu, taču Sprūdža atbilde joprojām nav saņemta, lai gan atbilstoši normatīvajiem aktiem galīgais atbildes sniegšanas termiņš bijis 16.novembrī.

«Saņemt atbildi uz savu iesniegumu man nav izdevies arī pēc tam, kad par ministra Sprūdža prettiesisko rīcību sūdzībā tiku norādījis arī Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim (V), lūdzot viņam uzdot ministram Sprūdžam ievērot likumu prasības,» norādīja Lembergs.

Lembergs uzsver, ka Latvijas Republikas Satversmes 104.pants reglamentē ikviena sabiedrības indivīda tiesības likumā paredzētajā veidā vērsties valsts iestādē ar iesniegumu un saņemt atbildi pēc būtības. Iesniegumu likuma 5.pants nosaka, ka iestāde atbildi pēc būtības sniedz saprātīgā termiņā, ņemot vērā iesniegumā minētā jautājuma risināšanas steidzamību, bet ne vēlāk kā viena mēneša laikā no iesnieguma saņemšanas, ja likumā nav noteikts citādi. Savukārt Informācijas atklātības likuma 14.panta pirmās daļas 3.punkts reglamentē, ka iestāde 15 dienu laikā atbild iesniedzējam, ja informācijai nav nepieciešama papildu apstrāde.

«Tā kā vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Sprūdžs ignorē Latvijas Republikas tiesību normas, kas reglamentē iesniegumu saņemšanu valsts pārvaldes institūcijās, esmu vērsies ar pieteikumu Administratīvajā tiesā,» skaidroja Lembergs.

Jau ziņots, ka 23.oktobrī oficiālajā laikrakstā «Latvijas Vēstnesis» ir publicēts rīkojums par Lemberga atstādināšanu. Vairāku lappušu garumā arī ir aprakstīti juridiskie argumenti šādam lēmumam.

Publicētajā rīkojumā minēts, ka atbilstoši likuma «Par pašvaldībām» 93.panta pirmajai daļai ministrs atstādina Lembergu no Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja amata pienākumu pildīšanas par vairākiem pieļautajiem normatīvo aktu pārkāpumiem.

Lembergs Administratīvajā rajona tiesā 16.novembrī pārsūdzējis Sprūdža rīkojumu par viņa atstādināšanu no Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja amata pienākumu pildīšanas. Šis Lemberga pieteikums ir pieņemts tiesā, un ir ierosināta administratīvā lieta.

Komentāri (39)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu