RP nevarēs atbalstīt ne Vētru, ne Ratnieku kā AIP locekļu kandidātus (50)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Foto:Ieva Čīka/LETA

Reformu partija gaidāmajā balsojumā par Augstākās izglītības padomes (AIP) locekļu kandidātiem nevarēs atbalstīt nedz Latvijas Rektoru padomes virzītā Jāņa Vētras, nedz Latvijas Studentu apvienības virzītā Edvarda Ratnieka atkārtotu ievēlēšanu.

Tā šodien žurnālistiem pēc RP Saeimas frakcijas tikšanās ar AIP vadītāju Vētru sacīja RP Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Vjačeslavs Dombrovskis.

Viņš norādīja, ka AIP veiktā augstskolu programmu izvērtēšana ir prasījusi finanšu līdzekļu izlietojumu, taču šim izvērtējumam nav uzticības sabiedrībā. Viņš atsaucās uz faktiem, kas rada šaubas, vai izvērtējums ir veikts korekti. AIP arī pēdējā laikā nav strādājusi pie situācijas uzlabošanas augstākās izglītības jomā.

Savukārt attiecībā uz Ratnieku RP ir šaubas par to, vai viņš pārstāv visu studentu viedokli, kā arī esot jautājums, vai viņš ir partejiski neitrāls, norādīja Dombrovskis.

RP preses sekretāre Daiga Holma aģentūru LETA informēja, ka pēc sarunas ar AIP priekšsēdētāju Vētru un ekspertiem partijas frakcijai nav šaubu, ka «projekts īstenots bezatbildīgi un nekvalitatīvi».

Viņa norādīja, ka tikšanās laikā deputāti uz tiešiem jautājumiem nav saņēmuši pārliecinošas atbildes, piemēram, Vētra nespējis dod atbildi uz jautājumu, vai novērtējuma dati varētu būt viltoti. Deputāti AIP priekšsēdētājam uzdevuši arī jautājumus par AIP darbību un to funkciju izpildi, kas padomei uzlikts ar likumu, un konstatēja, ka ir virkne neizdarītu darbu. «AIP pašas paviršā darba un neizdarību kontekstā jebkuri pārmetumi nozares ministram Robertam Ķīlim izklausās pēc absurda,» akcentēja Holma.

Pēc sarunas RP konstatējusi, ka partijai ar AIP priekšsēdētāju ir fundamentāli atšķirīgi redzējumi par situāciju augstākajā izglītībā - Reformu partija uzskata, ka šis sektors nav starptautiski konkurētspējīgs, jo augstskolas nav iekļuvušas starptautiskajos reitingos un studenti brauc mācīties uz ārzemēm.

«Šaubu un jautājumu ir tik daudz, ka AIP galaproduktam - izvērtējam - nav uzticības sabiedrībā, līdz ar to tas nav izmantojams, lai pilnveidotu augstākās izglītības sistēmu,» uzskata Dombrovskis. Viņš uzskata, ka AIP vadībai jādomā par Latvijas augstskolu zemo konkurētspēju, kā arī jāveic konkrēti pasākumi tās paaugstināšanai.

«Reformu partija pilnībā atbalsta ministra Roberta Ķīļa centienus audita ceļā noskaidrot, vai Eiropas Savienības nauda nav izsaimniekota un valsts varētu zaudēt projektā ieguldītos vienu miljonu latu,» uzsvēra Holma.

Viņa norādīja, ka, ņemot vērā AIP adresēto pārmetumu nopietnību, RP pauž nožēlu, ka ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) uzklausa un uztver nopietni AIP pārstāvju pārmetumus nozares ministram un uz to pamata pauž politiskus paziņojumus.

Savukārt Vētra šodien pēc RP frakcijas sēdes apmeklējuma pozitīvi izteicās par AIP veikto augstskolu programmu izvērtējumu, kā arī norādīja, ka atsevišķi politiskā spēka deputāti ir teikuši, ka viņi un Vētra nerunājot «vienā valodā».

Kā ziņots, Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) iesniegs Saeimā iebildumus pret vairāku AIP locekļu kandidātu atkārtotu apstiprināšanu. Ministrijas iesniegumā parlamentam ir teikts, ka, «neskatoties uz to, ka normatīvajā regulējumā nav paredzētas izglītības un zinātnes ministra tiesības iesniegt motivētus iebildumus par padomes locekļu kandidatūrām, taču izglītības un zinātnes ministra ieskatā pastāv būtiski šķēršļi atkārtoti izvirzīto kandidātu apstiprināšanai».

IZM Saeimā iesniegusi AIP locekļu kandidātu sarakstu, par kuriem būs jābalso parlamentā.

Saeimas Prezidijs lēmis šo iesniegumu nodot izskatīšanai Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijai.

Komentāri (50)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu