«Renault-Nissan» ir soli tuvāk, lai pārņemtu «AVTOVAZ» (6)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

«Renault-Nissan Alianse» un valsts sabiedrība «Russian Technologies» izveidojuši kopuzņēmumu, kura pārraudzībā būs «AVTOVAZ» darbības un kas kalpos kā stabils, ilgtermiņa kontrolējošais kapitāldaļu turētājs Krievijas lielākajā automašīnu ražošanas uzņēmumā, kā arī tas kļūs par «LADA» zīmola īpašnieku. 

«Šis sadarbības līgums ir trīspusējs ieguvējs visiem uzņēmumiem - «Renault», «Nissan» un «AVTOVAZ». Tā ir jauna un nozīmīga nodaļa jau nopietnajā sadarbībā. Kopuzņēmums veicinās Krievijas tirgus apgūšanu. Tas atbalstīs «AVTOVAZ», Krievijas auto tirgus līdera, konkurētspējas attīstību,» norādīja «Renault-Nissan» valdes priekšsēdētājs un vadītājs Karlos Gons (Carlos Ghosn)

Saskaņā ar darījuma nosacījumiem «Renault-Nissan» investēs 23 miljardus rubļu (742 miljoni ASV dolāri). Šīs investīcijas nodrošinās 67,13% kopuzņēmuma īpašumtiesības, kas pilnā apmērā stāsies spēkā līdz 2014.gada vidum. Tajā brīdī kopuzņēmumam piederēs jau 74,5% «AVTOVAZ».

«Renault» līdz 2014.gadam investēs aptuveni 11,3 miljardus rubļu (366 miljoni ASV dolāru), plānojot iegūt īpašumā 50,1% no kopuzņēmuma akcijām. Savukārt «Nissan», kura īpašumā sākotnēji nebija «AVTOVAZ» akcijas, investēs 11,7 miljardus rubļu (376 miljoni ASV dolāru), plānojot savā īpašumā iegūt 17,03% kopuzņēmuma attiecīgajā periodā. Attiecīgi tajā pašā periodā «Russian Technologies» piederēs 32,87% no kopuzņēmuma.

Darījums paredz, ka «Russian Technologies» restrukturizēs daļu no nenokārtotā aizdevuma ar «AVTOVAZ». Atlikušais aizdevums aptuveni 46 miljardi rubļu (1,48 miljardi ASV dolāri) tiks pagarināts līdz 2032.gadam.

Pēc darījuma noslēgšanas 2014.gadā «Rostec Auto BV Alianses» būs iegādājusies visas «AVTOVAZ» akcijas, kuras šobrīd pieder uzņēmumam «Troika Dialog Investment Ltd.»

«Krievijas automobiļu tirgus strauji tuvojas tam, lai kļūtu par Eiropas lielāko tirgu pēc jaunu automašīnu pārdošanas apjoma,» sacīja Russian Technologies direktors Sergejs Čemezovs (Sergey Chemezov). «Līdz 2020.gadam AVTOVAZ kopā ar sadarbības partneriem plāno katru gadu saražot vairāk kā 1 miljonu automašīnu, kas atbilst pasaules augstākajiem standartiem. Pateicoties sadarbībai ar Renault-Nissan Aliansi, tiks radītas jaunas modernas un labi apmaksātas darbavietas Togliati un tuvākās apkārtnes iedzīvotājiem.»

Darījums tiek noslēgts astoņus mēnešus pēc tam, kad Krievijas Federācijas prezidents Vladimirs Putins atklāja Togliati, Krievijas Samāras reģions, rūpnīcas jauno kompleksu, kura ražošanas kapacitāte būs 350 000 automašīnas gadā. Šis komplekss kļūs par mājvietu vienai no lielākajām vienotas platformas modeļu ražošanas programmām «Renault-Nissan Aliansē».

Visi trīs partneri ražo arī automašīnas rūpnīcās Maskavā, Sanktpēterburgā u Iževskā (700 km uz ziemeļiem no Togliati, rūpnīca nonākusi AVTOVAZ īpašumā kopš 2012.gada). Ikviena no šīm rūpnīcām gūs labumu no jaunajiem projektiem un investīcijām.

Ņemot vērā Togliati rūpnīcas uzlabojumus, kā arī plānotās investīcijas citos ražošanas kompleksos, Renault-Nissan un AVTOVAZ ražošanas kapacitāte Krievijā 2016.gadā sasniegs vismaz 1,7 miljonus automašīnu gadā.

Kopējais auto nozares apjoms Krievijā pagājušajā gadā bija 2,65 miljoni automašīnas, ieskaitot vieglo komerctransportu. Plānots, ka 2012.gadā šis apjoms palielināsies līdz 2,9 miljoniem vienību.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu