«Toyota» izmaksās apjomīgas kompensācijas automašīnu īpašniekiem ASV (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Japānas autobūves kompānija «Toyota Motor Corp.» vienojusies samaksāt aptuveni 1,1 miljardu dolāru (585,2 miljonus latu), lai panāktu izlīgumu kolektīvā tiesas prāvā, ko sākuši automašīnu īpašnieki ASV, kurus skāruši apjomīgie automobiļu atsaukumi.

Uzņēmums trešdien paziņoja, ka tas nav uzņēmies vainu, taču piekritis kompensēt īpašniekiem, kuri apgalvojuši, ka aptuveni 16,3 miljonu automašīnu vērtība piedzīvoja dramatisku kritumu pēc vairākiem desmitiem letālu negadījumu, kurus 2009.gadā izraisījuši «Toyota» automobiļi nekontrolētas paātrināšanās dēļ.

Šī vienošanās arī paredzēs segt izmaksas saistībā ar ārkārtas bremzēšanas sistēmas uzstādīšanu aptuveni 2,7 miljoniem automašīnu.

Tāpat «Toyota» izmaksās kompensācijas tiem, kuri atsaukumu dēļ pārdevuši savas automašīnas vai tiem, kuru automobiļiem nav iespējams uzstādīt šādu sistēmu.

Šā gada sākumā kompānija 2009.-2010.gadā īstenotajam atsaukumam pievienoja vēl divus modeļus pēc tam, kad tika atklāts, ka grīdas paklājiņi izraisa akseleratora pedāļa ieķeršanos.

Savukārt pirms divām nedēļām «Toyota» vienojās samaksāt rekordlielu naudassodu 17,35 miljonu dolāru (9,2 miljonu latu) apmērā par nespēju laicīgi informēt ASV varasiestādes, ka grīdas paklājiņi var izraisīt akseleratora pedāļa ieķeršanos arī 2010.gada «Lexus» modeļos.

Panāktā vienošanās arī palīdzēs uzņēmumam izvairīties no ilgstošas un riskantas tiesas prāvas ar neapmierinātiem automašīnu īpašniekiem, kuri uzskata, ka pie letālas un nekontrolētas automašīnas paātrināšanās vainojama «Toyota» tehnoloģija, nevis grīdas paklājiņi.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu