RBO valsts valdes pārstāvji prasīs atlaist Loginovu (92)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Rīgas brīvostas valsts pārstāvji vienojušies lūgt ostas valdes priekšsēdim Andrim Amerikam (GKR) sasaukt ostas ārkārtas valdes sēdi, kurā izskatīs jautājumu par darba tiesisko attiecību izbeigšanu ar pārvaldnieku Leonīdu Loginovu, biznesa portālu «Nozare.lv» informēja Satiksmes ministrijas pārstāve Džineta Innusa.

Viņa skaidroja, ka valsts pārstāvji ir vienisprātis, ka ārkārtas valdes sēde jāsasauc, un to ierosinās sasaukt pirmdien, 18.martā. Saskaņā ar nolikumu tā jānoorganizē valdes priekšsēdim piecu dienu laikā.

Innusa arī skaidroja, ka valsts pārstāvji valdes sēdes dienas kārtībā iekļaus arī jautājumu par Valsts kontroles revīzijas ziņojuma ieteikumu apstiprināšanu, ka arī aicinās veikt papildu darbības, lai tiktu sākta dienesta izmeklēšana, lai izvērtētu Valsts kontroles ziņojumā minētos faktus un konstatējumus un vērtētu pārvaldes darbinieku atbildību par pieļautajiem pārkāpumiem.

Innusa skaidroja - ja par Loginova atcelšanu un pārvaldes darba izvērtēšanu balsos tikai četri valsts pārstāvji, lēmums valdes sēdē netiks pieņemts. Normatīvie akti nosakot, ka valdes sēdē ir jāpiedalās ne mazāk kā sešiem valdes locekļiem un jābalso ne mazāk kā pieciem valdes locekļiem. Uz jautājumu, ka tad jau pie šāda valdes sastāva nekas nemainīsies, jo pašvaldības pārstāvjiem varētu būt pretējs viedoklis, Innusa skaidroja, ka Rīgas domes pārstāvjiem tad ir jāskaidro savs viedoklis un vienlaikus jāturpina runāt ar pašvaldību valdes locekļiem.

Valsts pārstāvis Ģirts Leiškalns savukārt norādīja - ja pašvaldību pārstāvji neieklausās valsts pārstāvju ierosinājumos, ir vairāki alternatīvi risinājumi, piemēram, izmantot satiksmes ministra pilnvaras. Ostas nolikuma 43.punkts reglamentē, ka ostas valdes prettiesiskas darbības (nolikumā juridiskais termins - bezdarbības) gadījumā satiksmes ministram ir tiesības dot valdei rīkojumu pieņemt lēmumu. Ja pašvaldības pārstāvji lemj savādāk un rodas situācija, ka nevar pieņemt lēmumu, satiksmes ministrs varot dot rīkojumu pieņemt lēmumu. Ja tas netiek izpildīts, satiksmes ministrs atlaiž valdi, skaidro Greiškalns. Viņš gan arī norāda, ka ir arī citi risinājumi, piemēram, mainīt pārvaldes kārtību likumdošanas ceļā. Galvenais esot mainīt situāciju un uzlabot pārvaldību, uzsvēra Greiškalns.

Satiksmes ministra biroja vadītāja Inga Spriņķe norāda, ka šobrīd nav pamata runāt par prettiesisku ostas valdes bezdarbību, jo valsts puses pārstāvji ir rosinājuši sasaukt ostas valdes ārkārtas sēdi atbilstoši nolikumam, kā arī sagatavojuši priekšlikumus par valdes sēdē izskatāmiem jautājumiem, līdz ar to jautājums par Rīgas brīvostas nolikuma 43.punktu nav attiecināms uz pašreizējo situāciju.

Satiksmes ministrijā skaidro, ka ministrs šobrīd ir Valsts prezidenta delegācijas sastāvā un atrodas Ukrainā, līdz ar to komentāru paudusi Spriņķe.

Tomēr prognozes, kāds varētu būt ostas ārkārtas akcionāru sapulces lēmums, izteikt esot pāragri, skaidroja Greiškalns. Viņš pieļāva, ka varētu tikt arī akceptēti valsts pārstāvju ierosinātie punkti, jo konkrēts visu pašvaldību pārstāvju viedoklis nav zināms.

Kā aģentūru LETA informēja brīvostas valdes locekle Inga Antāne (RP), viņa aicinās pašvaldības pārstāvjus pievienoties šim viedoklim un atbalstīt piedāvātos darba kārtības punktus.

Reformu partija arī uzskata, ka, tā kā Valsts kontroles revīzija Rīgas brīvostā ir veikta par 2009. līdz 2011.gadu, atbildība arī jāuzņemas šajā laikā strādājošajām valdēm. Partijas pārstāve Daiga Holma norāda, ka šajā laikā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) pārstāvis Rīgas brīvostas valdē bija arī Viesturs Silenieks, kurš tika atsaukts no amata 2012.gada sākumā, jo bija zaudējis ministra Edmunda Sprūdža (RP) uzticību. Informācija par vairākiem šaubīgiem līgumprojektiem liecināja par iepriekšējā ministrijas pārstāvja nespēju profesionāli pildīt savus pienākumus, kā arī būtiski atšķīrās ministra un Silenieka izpratne par amatpersonu darba tiesiskajiem un ētiskajiem aspektiem. Kā jaunā VARAM pārstāve iecelta Antāne, kura jau pirms VK revīzijas ziņojuma publiskošanas ir vairākkārt vērsusi uzmanību uz aizdomīgiem darījumiem un necaurskatāmu finanšu plūsmu ostā.

Minētajā laika posmā ostas valdē ir strādājuši arī Jānis Straume (TB/LNNK), Ēriks Škapars (V), Olafs Pulks (V), Ainārs Šlesers, Vadims Jerošenko (SC), Mihails Kameņeckis (SC), Jānis Birks (TB/LNNK) un Andris Ārgalis (TB/LNNK), Andris Ameriks (GKR) un citi.

Kā ziņots, ekonomikas ministra Daniela Pavļuta un vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Sprūdža (RP) pārstāvji Rīgas brīvostas valdē ir pilnvaroti paust viedokli, ka jāskata jautājums par Rīgas brīvostas pārvaldnieka atbilstību ieņemamajam amatam, biznesa portālu «Nozare.lv» iepriekš informēja Reformu partijas preses pārstāve Holma.

Tāpat esot jāskata arī Rīgas brīvostas valdes, kas darbojusies laikā no 2009. līdz 2011.gadam, atbildība par Valsts kontroles revīzijas atklātajiem pārkāpumiem brīvostā.

Arī Finanšu ministrijas pārstāvis Škapars norādīja, ka ir jāskata jautājums par ostas pārvaldnieka darba izvērtējumu pēc Valsts kontroles secinājumiem.

Šodien plkst.11 Satiksmes ministrijā notika Rīgas brīvostas valdes locekļu, kuri pārstāv četras nozaru ministrijas, tikšanās.

Kā zināms, revīzijas gaitā Valsts kontrole ir konstatējusi, ka laika periodā no 2009. līdz 2011.gadam Rīgas brīvostā ir bijuši nelietderīgi un nelikumīgi tēriņi vairāk nekā 41 miljona latu apmērā.

Ekonomikas ministrijas un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) pārstāvji arī pilnvaroti nepieciešamības gadījumā rosināt sasaukt Rīgas brīvostas valdes ārkārtas sēdi.

Valsts pārstāvji Rīgas ostas valdē ir Antāne, kura pārstāv VARAM, Škapars, kuru virzījusi Finanšu ministrija, Greiškalns, kurš pārstāv Ekonomikas ministriju, un Innusa, kura pārstāv Satiksmes ministriju.

Komentāri (92)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu