Gada laikā OCTA vērtība pieaugusi vidēji par 11%; paredzams cenu kāpums (9)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Pēc preču un pakalpojumu cenu salīdzināšanas portāla «Gudriem» datiem, gada laikā OCTA vērtība, atkarībā no automašīnas svara, palielinājusies par 2 - 22%. Cenu kritums fiksēts tikai gada polisēm, tajā pašā laikā, trīs un sešu mēnešu polišu cenas pieaugušas visām automašīnu svara grupām. Apdrošināšanas uzņēmumi lēš, ka līdz gada beigām OCTA cenas pieaugs par 5 - 10%. Tomēr uzņēmēji uzskata, ka arī šis gads konkrētajā apdrošināšanas jomā būs ienesīgs.

Pēc portāla pētījuma datiem, kas balstīts uz 22 tūkstošiem pieteikumu OCTA polises iegādei, ievērojamākais cenu kāpums gada laikā ir fiksēts polisēm, kas domātas automašīnām, kuru svars pārsniedz divas tonnas. Trīs mēnešu polišu cenas šajā kategorijā pieaugušas no 16,1 līdz 18,8 latiem. Sešu mēnešu polises cena šajā kategorijā pieaugusi vidēji par 10,3%, gada polises - par 2,4%.

Otrs ievērojamākais cenu pieaugums tika novērots 1,8 tonnu svara kategorijas auto apdrošināšanas polisēm. Šajā kategorijā OCTA polise trīs mēnešiem sadārdzinājusies par 12,3% - no 15,4 līdz 17,3 latiem, sešu mēnešu polise - par 6,9%. Gada polišu cenas praktiski nav mainījušās vai kļuvušas pat nedaudz lētākas. Gada polise automašīnām 1,5 tonnu svara kategorijā kļuvusi lētāka par 1,9%, bet automašīnām, svara kategorijā 1,8 tonnas - par 1,2%.

Komentējot pētījuma rezultātus, apdrošināšanas uzņēmumu pārstāvji atzina, ka OCTA cenas šobrīd nebūt nesedz visus izdevumus un nozare jau ilgstoši izjūt zaudējumus šajā apdrošināšanas segmentā. Šī iemesla dēļ nebūtu pamata prognozēt cenu samazināšanos OCTA apdrošināšanas polisēm.

«Apdrošināšanas prēmiju izmaksu kopējais apjoms šī gada pirmajā pusē visdrīzāk pieaugs procentuāli atbilstoši vai nedaudz augstāk par valsts ekonomiskā stāvokļa pieaugumu,» apgalvo «If P&C Insurance» AS priekšsēdētājs Andris Morozovs. «Tomēr, neskatoties uz šo pieaugumu, zaudējumi OCTA apdrošināšanas segmentā šajā gadā saglabāsies. Pagājušā gada laikā tirgū parādījās divi jauni spēlētāji. Tas, savukārt, nozīmē konkurences pieaugumu, tā kā jaunie tirgus dalībnieki vienmēr cenšas iekarot savu daļu tirgus, piedāvājot klientiem izdevīgus cenu piedāvājumus. Tiem uzņēmumiem, kas jau ilgstošu laiku darbojas apdrošināšanas tirgū, nākas piesaistīt klientus ar labākiem piedāvājumiem un paplašinātām OCTA apdrošināšanas izdevumu segšanas piedāvājumu paketēm.»

Pēc eksperta domām, šajā gadā OCTA apdrošināšanas cenas pieaugs par trīs līdz četriem procentiem.

Ivars Vismanis, «ERGO» Transportlīdzekļu, CTA un personu apdrošināšanas departamenta direktors uzskata, ka gaidāms astoņu procentu cenu pieaugums apdrošināšanas polisēm: «Jāņem vērā OCTA polišu cenu pieauguma sezonālais raksturs - vasarā tās ir lētākas, ziemā dārgākas. Šī tendence skaidrojama ar avāriju skaita pieaugumu ziemas sezonā,» norāda Vismanis.

Ilva Priedniece «BTA Insurance Company» Mārketinga un sabiedrisko attiecību departamenta direktore apgalvo, ka OCTA polišu cenu vidējais pieaugums šogad būs 10%. «Tas skaidrojams ar nozares ilggadējiem zaudējumiem. Šobrīd vērojama aizvien lielāka OCTA un KASKO polišu apvienošana, kā rezultātā, klientiem katru gadu tiek piedāvāts iegādāties OCTA polises ar jaunu iekļauto pakalpojumu spektru. Šī iemesla dēļ jau šobrīd kā galvenais polises izvēles faktors darbojas nevis polises cena, bet apdrošinātāja iekļautie servisi.»

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu