Eksperti: Autogāzes patēriņš pieaugs, benzīna - samazināsies (32)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Tirgos jau ilgāku laiku vērojama benzīna patēriņa samazināšanās tendence, savukārt palielinās dīzeļdegvielas un sašķidrinātās naftas gāzes patēriņš, biznesa portālam «Nozare» norāda Degvielas tirgotāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Stirāns.

Viņš skaidro, ka tā ir kopējā Eiropas tendence, kura pamatā ir saistīta ar izmaksu samazināšanu. Dīzeļdegvielas gadījumā priekšrocība esot mazāks dīzeļdzinēju degvielas patēriņš un zemāks akcīzes nodoklis, kā arī pārsvarā lētāka cena nekā benzīnam. Ir gan bijuši periodi, kad Eiropas biržas cena dīzeļdegvielai ir bijusi arī augstāka nekā benzīnam, atgādina Stirāns.

Sašķidrinātās naftas gāzes gadījumā pieprasījums pieaug, jo ir sešas reizes zemāks akcīzes nodoklis, līdz ar to, piemēram, Latvijā mazumtirdzniecības cena ir vairāk nekā divas reizes zemāka nekā citiem naftas produktiem, uzsver Stirāns. Viņš gan atzīmē, ka ne visās Eiropas valstīs ir vienāda situācija ar sašķidrināto naftas gāzi - atšķiras gan nodokļu apmērs un attiecība pret benzīna akcīzes nodokli, kā arī atšķiras īpatsvara un tā pieauguma apmēri.

SIA «Latvijas propāna gāze» pārstāvis Dmitrijs Sverčkauskas uzsver, ka jau no 2008.gada mazumtirdzniecībā realizētā benzīna apjomi samazinās.

Samazinājums sākas ar 2008.gada ekonomiskās krīzes laikā un turpinās līdz šim brīdim. Sākot ar 2010.gadu, lielākā daļa autovadītāju ir uzsākuši meklēt alternatīvos benzīnam degvielas avotus, kas Latvijas tirgū esot gāze. Pār ietekmējošiem faktoriem varot uzskatīt patstāvīgo cenu kāpums benzīnam, gāzes tehnoloģiju attīstību, kas ļāva uzstādīt gāzes iekārtas jaunās paaudzes automašīnām, kā arī autoražotāju atzinumu, ka gāze ir nekaitīga autodzinēja darbam, nesamazina dzinēja jaudu, ir ekoloģiski tīrāka un saudzīgāka dabai.

Eksperts uzsver, ka daudzi ražotāji uzstāda gāzes iekārtas jau pilnīgi jaunām automašīnām rūpnīcā. Pērkot auto no dīlera un uzstādot gāzes iekārtu, nezūd rūpnīcas garantija.

Kā norāda Sverčkauskas, kad benzīna cena bija pārkāpusi pāri vienam latam un to starpība ar gāzi bija sasniegusi 60 santīmus, bija stimuls autovadītājiem pievērst uzmanību lētākai degvielai un pāriet uz autogāzi, nemainot savu auto, bet uzstādot gāzes iekārtu. Tāda tendence ir sagaidāma arī turpmāk, jo autogāzi lietojot ar vien vairāk un vairāk autovadītāju, uzsver eksperts.

«Intergaz» pārstāvis Aleksejs Kovaļovs savukārt skaidro, ka autovadītāji vienkārši ir sapratuši, ka šodien ir izdevīgāk braukt ar gāzi, līdz ar to masveidā tiek uzstādītas gāzes iekārtas. CSDD sniegtā informācija liecinot, ka 2013.gada pēdējos trīs mēnešos reģistrētas 800 automašīnas, kas aprīkotas ar gāzes iekārtām. 2012.gadā tika pārveidotas tikpat daudz automašīnu, cik kopumā tika pārveidotas laikā no 2008.gada līdz 2011.gadam. Gāzes iekārtu uzstādīšanas izmaksas četru cilindru automašīnai esot 350 lati. Ņemot vērā to, ka autogāzes cena gandrīz 2,5 reizes mazāka par benzīna cenu, degvielas ietaupījums esot ievērojams, un gāzes iekārtu uzstādīšanas izmaksas ļoti ātri atmaksājas. Kovaļovs uzsver, ka, pamatojoties uz 2012.-2013.gada autogāzes un benzīna cenu dinamiku, var droši teikt, ka arī nākotnē autogāzes patēriņa pozitīva tendence saglabāsies.

Kā ziņots, šī gada februārī, salīdzinot ar pagājušā gada februāri, palielinājies patēriņam nodotās autogāzes daudzums. Savukārt patēriņam nodotā benzīna daudzums samazinājies, liecina Valsts ieņēmumu dienesta apkopotā statistika.

Šī gada februārī patēriņam nodotās autogāzes daudzums palielinājies par 40,69% salīdzinot ar 2012.gada februāri, un bija 3240 tonnas. Savukārt patēriņam nodotais benzīna daudzums samazinājies par 24,4% un bija 13 355 tonnas. Šāda tendence novērota arī šī gada pirmajos divos mēnešos, salīdzinot ar pagājušā gada pirmajiem diviem mēnešiem.

Savukārt patēriņam nodotās dīzeļdegvielas daudzums februārī nedaudz samazinājies, bet kopumā pirmajos divos mēnešos, salīdzinot ar attiecīgo laika periodu pērn, palielinājies. Kopumā šī gada februārī patēriņam tika nodotas 53 875 tonnas dīzeļdegvielas.

Komentāri (32)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu