Riteņbraucēji Rīgā atgādinās par savām tiesībām (18)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Velobraukšanas piekritēji sociālajos tīklos internetā sākuši izplatīt aicinājumu, līdzīgi kā citus gadus, 1.maijā plkst.13 pulcēties laukumā pie Dailes teātra Brīvības ielā 75, lai dotos nesankcionētā velobraucienā «Kritiskā masa».

Kā ziņots, «Kritiskā masa» ir nesankcionēta, masveidīga akcija, kuru ik gadu organizē paši velobraucēji, kas ik gadu sākas nemainīgā vietā un laikā, lai dotos braucienā pa spontāni izvēlētām Rīgas ielām. Akcija un tās maršruts parasti netiek iepriekš pieteikts vai saskaņots pašvaldībā vai kārtībsargājošās iestādēs, jo tā mērķis ir pievērst uzmanību velosipēdistu tiesībām piedalīties kopējā satiksmē.

Akcijas dalībnieki vēlas pievērst uzmanību veloinfrastruktūras problēmām pilsētā un mudināt aktīvi rīkoties, lai situāciju uzlabotu. Daudzi braucēji šai akcijai pievienojas arī, lai demonstrētu savu izvēli par labu velosipēdam kā pārvietošanās līdzeklim, kā arī lai vienkārši pavadītu laiku, izbaudot braucienu pa savas pilsētas ielām. Ik gadu «Kritiskās masas» dalībnieku skaits aug, sasniedzot vairākus simtus.

Līdzīgas akcijas notiek arī daudzviet citur pasaulē.

Policija Rīgā šo akciju ik gadu cenšas arvien vairāk ierobežot, norādot, ka tā neveicina satiksmes dalībnieku savstarpējo sapratni. Policija mēģina piespiest riteņbraucējus pārvietoties vienā rindā gar ceļa malu un soda satiksmes noteikumu pārkāpējus, raisot braucējos neapmierinātību par «piekasīgu, agresīvu un naidīgu» attieksmi pret velosipēdistiem.

Rīgas dome, organizējot «Rīgas velo nedēļu», iepriekšējos divos gados paralēli «Kritiskajai masai» 1.maijā organizējusi oficiālus velobraucienus policijas pavadībā, tomēr nesankcionētās kustības popularitāti tas nav mazinājis.

Komentāri (18)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu