Gaidāms degvielas cenu kāpums (98)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Ja naftas cenas pēkšņi pēc straujā kāpuma nesāks samazināties, tad visas zīmes rāda, ka no degvielas cenu kāpuma Latvijā nevarēs izvairīties, biznesa portālam «Nozare.lv» norāda Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Stirāns.

Cik kāpums varētu būt liels, esot atkarīgs no biržas cenu izmaiņām. Turklāt arī ASV dolāra kurss pēdējās dienās esot paaugstinājies, un tas negatīvi var ietekmēt cenu līmeni.

Stirāns informē, ka pasaulē no pagājušās nedēļas vidus saistībā ar situācijas saasinājumu Tuvajos Austrumos ir strauji sākušas celties naftas un naftas produktu cenas; šis process viennozīmīgi atspoguļojas arī naftas produktu mazumtirdzniecības cenā.

Arī degvielas tirgotāja «Statoil» pārstāvji skaidro, ka kopš jūlija sākuma dīzeļdegvielas cenas pasaules biržās ir pieaugušas par gandrīz 30 ASV dolāriem (16,58 latiem) par tonnu jeb aptuveni 3%, ko ietekmējis politiskais saspīlējums Ēģiptē un ar to saistītie degvielas produktu piegādes riski Eiropai un Ziemeļamerikai.

Arī Latvijas un ASV dolāra valūtas kurss esot sācis nedaudz pieaugt, tādējādi sadārdzinot degvielas produktu pašizmaksu.

«Patlaban vēl ir grūti prognozēt degvielas cenu izmaiņas mūsu tīklā,» uzsver «Statoil».

Kā ziņots, pagājušajā nedēļā ASV vieglās jēlnaftas «West Texas Intermediate» (WTI) naftas cena pieauga par 6,5%, bet Londonas «Brent» jēlnaftas cena palielinājās par 5%.

Lai gan Ēģipte nav liela naftas eksportētājvalsts, tajā atrodas naftas tirdzniecībai būtiska infrastruktūra, tostarp Suecas kanāls un naftas cauruļvads «Sumed».

Komentāri (98)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu