Sprūdžs atklāj, kāpēc pamet ministra amatu (180)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (RP) noliedz, ka partijas vadība būtu izdarījusi uz viņu spiedienu par atkāpšanos.

Sprūdžs šodien žurnālistiem sacīja, ka ar partijas vadību savulaik ir bijušas kādas domstarpības, taču viņam nav lūgts šo amatu pamest. «Tas ir mans personisks lēmums,» uzsvēra ministrs. Viņš skaidroja, ka šādu lēmumu pieņēmis, jo vēlas pievērsties privātajai uzņēmējdarbībai.

Sprūdžs atzina, ka, kopš viņš ir ministra amatā, kuluāros par viņu runā daudz ko. «Partijā lēmumus pieņem valde, frakcija, kongress un neviena no šīm institūcijām uz mani nav izdarījusi nekādu spiedienu, šis ir absolūti personisks lēmums,» uzsvēra ministrs. Viņam ar dažāda līmeņa partijas amatpersonām šo divu gadu laikā ir bijušas dažādas sarunas un nesaskaņas, bet to visu viņš uzskata par darba jautājumiem, kur vienmēr ir rasts arī risinājums.

Vaicāts, kāpēc amatu atstās 1.decembrī, bet ne ātrāk vai kādā citā datumā, viņš skaidroja, ka tas ir saistīts gan ar nākamā gada valsts budžetu, gan arī ar iesāktajiem darbiem, kas būtu līdz šim laikam jāpaveic, tostarp vairākiem likumprojektiem. Viņš uzsvēra, ka pamest amatu tagad, kad jau tā ir sarežģīta situācija saistībā ar nākamā gada budžeta veidošanu, nebūtu atbildīgi. «Es nevēlos radīt liekas svārstības un problēmas budžeta procesā, kas jau patlaban ir pietiekami emocionāls un uz māla kājām,» pauda ministrs. Kā lietas, ko viņš ir apņēmies izdarīt līdz 1.decembrim, Sprūdžs minēja referendumu likumprojekta, likuma par pašvaldības deputāta statusu iesniegšanu Saeimā, tāpat arī ar viņa pārraudzīto nozari un valsts budžetu saistīto jautājumu iesniegšanu Saeimā.

Nākamajam ministram, pēc Sprūdža domām, pilnīgi noteikti vajadzētu būt Reformu partijas pārstāvim, taču konkrētu potenciālo kandidātu uz šo amatu viņš atteicās nosaukt. «Tas nav kaut kāds tronis, ko var mantot, tas ir amats, kurā ir jāatrod vispiemērotākais kandidāts, kurš veiksmīgi spēs sabalansēt nozares intereses un veiksmīgi darboties priekšvēlēšanu periodā,» viņš sacīja.

Viņaprāt, tās ir divas ļoti sarežģīti izdarāmas lietas un tas īsti neatbilstot viņa labākajam pielietojumam. Praktisko risinājumu meklēšanā Sprūdžs jūtas spēcīgāks nekā priekšvēlēšanu situācijās, kur ir svarīgi gūt sabiedrības atbalstu, lai varētu turpināt iesākto. Tāpēc arī šajā amatā būtu jānāk citam cilvēkam, uzskata politiķis. Tomēr jaunajam ministram būtu jārēķinās, ka vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra amats nav viegls, jo ir jāpārzina ļoti daudzas nozares - jāzina gan par dabas un vides aizsardzību, gan par pašvaldībām, gan arī par informācijas tehnoloģiju sfēru.

«Bieži cilvēki no malas neredz, ka ir milzīgi plašs atbildības jomu spektrs šajā ministra amatā. Vienā pusē ir jautājumi par ķērpju saglabāšanu, zivju sugu ataudzes nodrošināšanu, otrā pusē ir pašvaldību pārraudzība. Atbildības spektrs ir milzīgs, un ir ļoti būtiski vai nu spēt visas šīs jomas vadīt pietiekamā līmenī, vai vismaz kādu no tām vadīt izcili,» turpināja ministrs.

Sprūdžs arī neatklāj, ar ko būs saistīta viņa darbošanās uzņēmējdarbībā. Viņš neizslēdza iespēju, ka kāda saistība ar viņa iepriekšējo uzņēmējdarbības pieredzi varētu būt, tomēr tas būs kas pavisam jauns, ar ko viņš līdz šim nav nodarbojies. Tāpat arī tā nebūs joma, kas ir Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pārraudzībā.

Vienlaikus ministrs atzīst, ka viņam ir gandarījums par lietām, ko, esot ministra amatā, ir izdevies paveikt, proti, ir daudz neatgriezenisku lietu, kas ir notikušas viņa pārraudzītajā nozarē un kas nebūtu notikušas, ja nebūtu Reformu partijas. «Ir jāatzīst, ka ir bijušas arī nopietnas neveiksmes, bet tā ir politikas ikdiena,» piebilda politiķis. Tomēr par konkrētām neveiksmēm viņš atteicās runāt, jo pašlaik neesot īstais brīdis. Kā pozitīvos piemērus viņš minēja Latgales attīstības plānu, publisko pakalpojumu sfēras sakārtošanu valsts pārvaldē un dzērienu iepakojuma depozīta sistēmas ieviešanu.

Reformu partijas valdes loceklis Liepājas domes deputāts Jānis Vilnītis aģentūrai LETA neapstiprināja kuluāros izskanējušās runas, ka viņam būtu piedāvāts ministra amats.

«Tās ir spekulācijas. Partijas valdē šāds jautājums nav skatīts,» norādīja Vilnītis. Jautāts, vai partijas kuluāru sarunās viņš tomēr varētu būt minēts kā iespējamais ministra kandidāts, Vilnītis sacīja, ka atsakās komentēt šo jautājumu.

Jau ziņots, ka vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs nolēmis pamest ministra amatu ar šā gada 1.decembri. Ministrs šādu lēmumu pieņēmis, jo savu turpmāko profesionālo darbību nesaista ar politiku. «Sākoties aktīvam 12.Saeimas priekšvēlēšanu ciklam, saprotu, ka mana izpratne par mērķiem un paveicamajiem uzdevumiem ministra amatā aizvien vairāk atšķirsies no Reformu partijai nepieciešamā kursa,» skaidro ministrs.

Tāpēc turpmākajos mēnešos reformas, kas joprojām ir veicamas, nebūs populāras un nebūs arī iespējamas partneru atbalsta trūkuma dēļ, norāda politiķis.

Komentāri (180)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu