VI brīdina par nedrošiem solārijiem Rīgā (12)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ivan Marianelli, CC BY-ND 2.0

Veselības inspekcija (VI), veicot kontroles un izvērtējot normatīvo aktu prasību izpildi solārijos, informē par konstatētajiem nedrošiem solāriju pakalpojuma sniedzējiem, kā arī aicina patērētājus neizmantot šo pakalpojumu sniedzēju solārija pakalpojumus.

Solāriju uzraudzības rezultāti

Uz doto brīdi Inspekcijas uzraudzībā ir 148 solāriju studijas un 591 objekts, kurā solāriju pakalpojums tiek sniegts kā blakus pakalpojums (t.i., solārijs skaistumkopšanas salonos, sporta klubos, pirtīs, viesnīcās u.c.).

Kopumā 2013.gada 9 mēnešos tika veiktas 105 plānveida kontroles. 85% gadījumu tika konstatēti dažādi pārkāpumi normatīvo aktu prasībām, bet 26 kontrolēs tika atzīts, ka objektā konstatētie pārkāpumi var būtiski ietekmēt pakalpojuma drošumu un radīt risku pakalpojumu saņēmēju veselībai, jo netika ievērota prasība attiecībā uz ultravioletā (turpmāk – UV) starojuma intensitātes atbilstību. Ņemot vērā to, ka paaugstinātais UV starojums var radīt risku pakalpojuma saņēmēja veselībai, visos gadījumos Inspekcija aizliedza sniegt kosmētiskā iedeguma iegūšanas pakalpojumu, kā arī uzdeva nodrošināt, lai UV iekārtās radītais maksimāli efektīvais UV starojuma līmenis nepārsniedz 0,3W/m2.

Tāpat tika konstatēts, ka darbinieki ne vienmēr veic ierakstus (vai nevarēja tos uzrādīt) par UV lampu nolietojumu, maiņu un jebkādām solāriju iekārtu tehniskajām pārbaudēm, solārija personālam nebija medicīniskā izglītība vai apliecība par mācību kursu noklausīšanos.

Papildus 2013.gada 9 mēnešos tika veiktas 106 priekšlikumu izpildes kontroles objektos, kas sniedz solārija pakalpojumus, lai pārliecinātos par kontrolē uzdoto veicamo pasākumu izpildi konstatēto pārkāpumu novēršanā. 48 iestādēs (62%) konstatētie pārkāpumi ir novērsti, bet9iestādēs tika konstatētas atkārtotas neatbilstības.

2013.gada 9 mēnešos tika izskatīti arī 4 iesniegumi (sūdzības) par neatbilstošu solāriju pakalpojumu sniegšanu. Par pamatotiem tika atzīti 3 iesniegumi (iemesli – par izdegušām lampām solārijos; iegūtiem apdegumiem; neatbilstošu UV starojuma līmeni).

Nedroša pakalpojuma sniedzēji

Inspekcijas uzraudzībā ir 6 solārija uzņēmumi (tiem piederoši 10 aktīvi objekti, viens slēgts), kas atsakās ievērot noteikumu prasību attiecībā uz UV starojuma intensitātes atbilstību un arī neveic Inspekcijas uzdotos pasākumus pārkāpumu novēršanā. Tiesās izskatītas trīs administratīvā pārkāpuma lietas par kontroles funkcijas realizējošas institūcijas prasību neizpildi un solāriju studiju īpašnieki atzīti par vainīgiem. 2013.g. pieņemti 6 lēmumi par nedroša pakalpojuma sniegšanas pārtraukšanu; izteikti 6 brīdinājumi par piespiedu soda naudas piemērošanu; pieņemts 1 izpildrīkojums par piespiedu naudas piemērošanu.

Aicina neizmantos sekojošu solāriju pakalpojumus:

  • Solāriju studijas SUN2 Rīgā Ilūkstes ielā 40b, Lubānas ielā 117a (SIA Ultra sun)
  • Solāriju studija Sun2 Rīgā t/c IKI Lidoņu ielā 27/1 (SIA Ladyshop)
  • Solāriju studijas Lerona Rīgā Valdeķu ielā 65, t/c Ščecina Maskavas ielā 264 (SIA MIROMAR)
  • Solāriju studija Sunbeam Rīgā, Buļļu ielā 36 (SIA SUNBEAM)
  • Solāriju studijas Lerona Rīgā, Kurzemes prospektā 59a un 132a (SIA Realtan)
  • Solāriju studijas Lerona Rīgā A. Saharova ielā 8 un Dzelzavas ielā 38a. (SIA Onix black)

Vienlaikus VI vērš uzmanību uz to, ka cilvēki vēl joprojām pietiekami nenovērtē solāriju radītā starojuma ietekmi uz veselību, bieži vien pat nepieļaujot domu, ka pārmērīga sauļošanās var izraisīt saslimšanas, kas var beigties ar nāvi. Apdegums solārijā netiek uzskatīts par neko īpašu, tas pat tiek mērķtiecīgi panākts, jo tā ātrāk var iegūt vēlamo iedegumu. Taču jāatceras, ka UV starojums strukturāli bojā cilvēka ādu: īslaicīga iedarbība izraisa apdegumus, ādas trauslumu un rētas, bet iedarbība ilgstošākā laika periodā bojā ādas šūnu DNS, veicina deģeneratīvas izmaiņas saistaudos, asinsvados, izraisot ādas priekšlaicīgu novecošanos un veicina saslimšanu ar ādas vēzi – melanomu, zvīņveida šūnu ādas vēzi u.c. Tādēļ, pirmkārt, par UV starojama negatīvo ietekmi uz veselību būtu nepieciešams papildus skaidrojošais darbs ģimenē un dziļāka izpratne sabiedrībā kopumā.

Inspekcijas speciālisti īpaši vērš vecāku un pašu jauniešu uzmanību prasībai solārijos, kas paredz, ka kosmētiskā iedeguma iegūšanas pakalpojumu ir aizliegts sniegt patērētājiem, kas jaunāki par 18 gadiem, izņemot gadījumus, ja minētā persona uzrāda ģimenes ārsta vai dermatologa izziņu, ka tās veselības stāvoklis ir atbilstošs pakalpojuma saņemšanai.

www.vi.gov.lv

Komentāri (12)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu