Prokuratūra sākusi pārbaudi par maksātnespējas administratora un tiesu sadarbības shēmām (45)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: stephenjohnbryde, CC BY-NC-SA 2.0

Pēc tieslietu ministra Jāņa Bordāna (VL-TB/LNNK) iesnieguma Ģenerālprokuratūra sākusi pārbaudi par, iespējams, nelikumīgām maksātnespējas administratora un tiesu sadarbības shēmām.

Prokuratūras preses sekretāre Aiga Šēnberga aģentūrai LETA apstiprināja pārbaudes sākšanu, taču plašākus komentārus prokuratūra pagaidām nesniegšot.

Bordāns vakar TV3 raidījumā «Nekā personīga» pieļāva, ka viņa izslēgšana no nacionālās apvienības «Visu Latvijai»-«Tēvzemei un Brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK) un atsaukšana no amata varētu būt saistīta ar kādu svarīgu ekonomisko interešu aizskaršanu.

Pēc viņa teiktā, varētu būt vairāki iemesli šādai nacionālās apvienības rīcībai - iespējamie lēmumi saistībā ar jaunā cietuma būvniecību, Rīgas apgabaltiesas priekšsēdētāja konkursu, kā arī jau plaši minētajām reformām maksātnespējas administratoru jomā, kā arī kādu krimināllietu, par kuru informēta Ģenerālprokuratūra un Drošības policija un kura izgaismojot nepatīkamā gaismā konkrētas personas.

Iespējamais iemesls, pēc Bordāna teiktā, varētu būt arī kāda Lietuvas banka, kura maksātnespējas administratoru un tiesu sadarbības rīcības dēļ varētu zaudēt aizdoto kredītu vairāku miljonu apmērā. Bordāns esot lūdzis Tieslietu ministrijas (TM) darbiniekus noskaidrot, vai pret kādu Liepājas tiesas tiesnesi nav nepieciešams rosināt disciplinārlietu. Ministrs materiālus nodevis arī Ģenerālprokuratūrai.

«Viena no Lietuvas bankām ir ļoti Latvijā tipiskā veidā zaudējusi vai iespējams, ka zaudēs trīs miljonu aizdoto kredītu tipisku maksātnespējas administratora un tiesu sadarbības shēmu dēļ, kas, iespējams, šobrīd varētu būt notikusi. Es jau pirms divām nedēļām esmu lūdzis TM darbiniekiem izpētīt, vai nav nepieciešams rosināt disciplinārlietu pret attiecīgo tiesnesi Pūci Liepājas tiesā, kas cita starpā izskata jautājumu arī par «Liepājas metalurgu». Tiesnese īsā laika posmā pieņem divus savstarpēji izslēdzošus pretrunīgus lēmumus,» norādīja Bordāns.

«Kā ir norādīts iesniegumā no iesniedzēja puses, šajā laika posmā viņiem ir bijusi saruna ar cilvēkiem, kuri ir piedāvājuši par naudu, lielu naudu, sakārtot tā sakot jautājumu Latvijā ar maksātnespējas administratora palīdzību. Šobrīd es gaidu tiesneses paskaidrojumu, un tiklīdz tas notiks, tad arī tiks pieņemts lēmums, vai tur ir pamats ierosināt disciplinārlietu vai nē,» sacīja Bordāns.

«Materiāli ir arī nodoti Ģenerālprokuratūrai. Es pats nodevu šos materiālus. Nu es esmu arī saņēmis tādus bažīgus jautājumus, vai tur ir iesaistītas vai nav kādas personas, kas saistītas ar nacionālās apvienības atbalstītājiem vai tamlīdzīgi. Nevēlos un nevaru šobrīd pateikt konkrētus uzvārdus un detaļas, jo tas viss ir kriminālmeklēšanas jautājums,» piebilda ministrs.

Komentāri (45)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu