Nelūgtā viešņa-caureja! (30)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes foto

Lai gan ziema un agrs pavasaris mums vairāk saistās ar tekošiem deguniem, sāpošiem kakliem, klepu un citām saaukstēšanās slimībām, ļoti bieži sastopamies ar tādu nelūgtu viesi kā caureju. Pēc statistikas datiem biežāk to novēro ziemas periodā, jo tas ir laiks, kad līdz ar citiem vīrusiem aktivizējas rota, norvalka vīrusi, kas ir visbiežākie akūta gastroenterīta izsaucēji, taču caurmērā sastopams visu gadu. Rotavīruss ir visizplatītākais caurejas ierosinātājs zīdaiņu un agrīna vecuma bērniem, kas noved pie ārstēšanās slimnīcā.

Latvijā ik gadu reģistrē no 3500-4300 zarnu infekcijas gadījumu, taču saslimušo cilvēku ir daudz, daudz vairāk, jo ar problēmu cilvēks tiek galā pats un pie ārsta nav vērsies. Zīdaiņu un mazbērnu vecumā akūts gastroenterīts iespējams pat vairākas reizes gadā.

Kas tad ir caureja?

Ja vēdera izeja ir par biežu (biežāk par 3 reizēm diennaktī), par šķidru (izejas saturs ūdeņains), par daudz (virs 250 g diennaktī) un bieži ar krampjveida sāpēm vēderā, sliktu dūšu un vemšanu, paaugstinātu temperatūru (īpaši bērnu vecumā).

Ar ko draud caureja?

Ar šķidruma un sāļu zudumu, kas izsauc organisma atūdeņošanos, ļoti strauji tas notiek zīdaiņiem, maziem bērniem un veciem cilvēkiem.

Ko darīt?

Vissvarīgākais ir pietiekama šķidruma uzņemšana (ne mazāk par 2l diennaktī vai pēc vēršanās pie ārsta tas tiks aprēķināts individuāli), ko nodrošina dzerot bieži un mazākām porcijām. Ir komerciāli, aptiekā nopērkami rehidrācijas preparāti, kas nodrošina zaudētā šķidruma un sāļu kompensāciju. Taču rehidrācijas šķīdumu var pagatavot arī mājas apstākļos: 1l ūdens( vārīts, atdzesēts), 1tējkarote sāls un 8 tējkarotes cukura.

Otra svarīga lieta ir samazināt pārmērīgu ūdens sekrēciju tievajās zarnās, ko izsauc vīrusu toksīni (ūdeņainā vēdera izeja), novērst caureju saglabājot zarnu normālu darbību. To nodrošina Hidrasec (racecadodril), kas atvieglo akūtas caurejas simptomus jau pirmajās 24 stundās un ir iegādājams aptiekā, drošs līdzeklis ātrai caurejas apstādināšanai pieaugušajiem, kad ar šķidruma uzņemšanu nav panākts vēlamais efekts.

Mazāk svarīga ir adsorbentu (aktivētā ogle, smektīts) un probiotiķu lietošana akūtas caurejas gadījumā.

Iesaka lietot BRAT diētu (banāni, rīsi, ābolu kompots, sausiņi).

Kad jāmeklē palīdzība?

Ja stāvoklis neuzlabojas 48 stundās vai parādās trauksmes simptomi (izmainīta slimnieka apziņa, drudzis >38*C, regulāra vemšana ar stiprām sāpēm vēderā, nespēja dzert, urīna neizdalīšanās, asiņaina vēdera izeja, iepriekš lietoti antibiotiķi).

Vai ir profilakse?

Specifiska ir vakcinācija, nespecifiska - roku mazgāšana, personiskā higiēna, dezinfekcijas līdzekļu lietošana, zīdaiņiem –mātes piens.

Secinājumi

1) Profilakse mazina saslimšanas risku ar akūtām zarnu infekcijām, bet diemžēl tās nenovērš;

2) Mājas aptieciņā, ceļa somā mums vienmēr būs Hidrasec;

Hidrasec – jaunums akūtas diarejas ārstēšanai!

  • Atvieglo akūtas caurejas simptomus jau pirmajās 24 stundās

Devas un lietošana:

  • Sākumā 1 kapsula Hidrasec 100mg
  • Turpmāk pa vienai kapsulai 3 reizes dienā, ieteicams pirms ēdienreizes

3) Caurejas gadījumā uzņemsim pietiekami daudz sķidruma

Atsauces:

Hamza H. Aliment Pharmacol Ther 1999;13(Suppl 6):15-19.

Cezard J.P. et al. Gastroenterology 2001; 120:799–805

* Šis ir apmaksāts reklāmas raksts

Komentāri (30)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu