Vai kofeīns izraisa atkarību? (32)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Atbild Dr.Andis Brēmanis:

Bieži cilvēki mēdz teikt, ka ir «atkarīgi» no dažādām lietām, bet, runājot par kafiju vai citiem kofeīnu saturošiem dzērieniem, termins «atkarība» ir nepareizi lietots. Nelielās devās (100-150 mg) kofeīns uzlabo fiziskās un garīgās darbaspējas, mazina nogurumu. Kofeīnu saturošu dzērienu saprātīga lietošana ikdienā ļauj mums justies mundrākiem, darbaspējīgākiem un dzīvespriecīgākiem. Tā ietekmē pastiprinās sirdsdarbība un elpošana, tiek kavēti noguruma procesi muskuļos. Kofeīnu saturoši dzērieni ir pat ieteicami pazemināta asinsspiediena gadījumos.

Tātad mērena kofeīnu saturošu produktu lietošana uzturā ir nekaitīga, un to nevajadzētu pielīdzināt atkarību izraisošām vielām. Farmakoloģijas gramatās kofeīns tiek aprakstīts kā psihostimulators ar terapeitisku jeb ārstniecisku nozīmi, kam piemīt iepriekš aprakstītās ietekmes. Atšķirībā no citiem centrālo nervu sistēmu stimulējošiem līdzekļiem (piemēram, amfetamīns, kokaīns), kofeīns fizisku atkarību neizraisa.

* Šis ir apmaksāts reklāmas raksts

Komentāri (32)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu