Pāreja uz eiro veicinājusi karšu norēķinus (25)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Pusgadu pēc eiro ieviešanas aizvien vairāk Latvijas iedzīvotāju novērtē bezskaidras naudas norēķinu ērtumu, liecina «Swedbank» pētījums par iedzīvotāju paradumu maiņu.

Pētījums liecina, ka piektā daļa aptaujāto jeb 19% pēdējā gada laikā ar karti norēķinās biežāk vai nozīmīgi biežāk nekā iepriekš. Patlaban kopumā jau 82% iedzīvotāju atzīst, ka norēķini ar karti ir ikdienas paradums, kas aizstāj skaidras naudas izmantošanu.

No tiem aptaujātajiem, kuri pēdējā gada laikā ir sākuši vairāk izmantot maksājumu kartes, teju puse jeb 45% atzīmējuši karšu norēķinu ērtumu un ātrumu kā galvenās priekšrocības, salīdzinot ar skaidras naudas izmantošanu. Nozīmīgs motivators ir arī tas, ka maksājumu karte atbrīvo no nepieciešamības pārnēsāt un skaitīt skaidru naudu (21% respondentu šo minējuši kā iemeslu savu paradumu maiņai).

Arī bankas statistika par karšu norēķiniem liecina, ka bezskaidras naudas norēķinu popularitāte turpina augt – gada laikā par 24% ir palielinājies pirkumu skaits, bet par 21% pieaugušas bezskaidru norēķinu naudas summas.

«Viens no lielākajiem eiro ieviešanas efektiem ir iedzīvotāju paradumu maiņa – norēķini internetā un ar kartēm būtiski pieauguši. Šādā veidā daudzi cilvēki gatavojās vienkāršākai naudas maiņai un rezultātā ir nonākuši pie ērtāka norēķinu veida, kas atvieglo ikdienu. Interesanti, ka pēdējā pusgada laikā norēķinu skaits ar maksājumu kartēm aug straujāk, nekā norēķinu summas. Tātad cilvēki biežāk maksā ar karti neatkarīgi no summas. Ja agrāk ar karti maksāja par lielākiem pirkumiem, tagad arvien biežāk ar karti maksā ikdienā arī par mazākiem pirkumiem,» norāda «Swedbank» Karšu daļas vadītāja Ināra Tiltiņa.

Komentāri (25)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu