Lielo rindu dēļ pircēji paliek bez vakariņām (420)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Daudzi cilvēki, dodoties mājup pēc darba, dodas uz veikalu, lai iegādātos kaut ko vakariņām. Taču ļoti daudziem cilvēkiem bieži vien nākas palikt bez pirkuma - veikalos esošās rindas ir tik lielas, ka vienkārši nav pacietības tās izstāvēt. Portāls «Apollo» sazinājās ar divu lielāko Latvijas lielveikalu tīklu - «Rimi» un «Maxima» pārstāvjiem, lai noskaidrotu, cik aktuāla ir darbaspēka trūkuma problēma. 

Septembra vidū lielveikalu tīkls «Maxima» jau nāca klajā ar savu problēmas risinājumu - no nākamā gada veikalos tiks ieviestas pašapkalpošanās kases. Līdz jaunajam gadam ir palikuši vairāk nekā divi mēneši, taču pircējiem rindās jāstāv jau tagad.

Darbadienas beigās, neilgi pirms plkst.18 Ziepniekkalnā, Valdeķu ielas «Maxima X» veikalā ir ievērojamas rindas, taču strādā tikai divas kases. Kāda pircēja norāda, ka ir gatava stāvēt rindā, jo vēlas pēc darba iegādāties nepieciešamos produktus. Taču kāds cits pircējs, kurš vēlējās iegādāties augļus, nevēlējās stāvēt garajā rindā, atstāja veikalā produktus un devās prom. Viens no rindā stāvošajiem cilvēkiem stāsta, ka gadījumā, ja jāsteidzas, tad veikalā vispār neiet, jo ir «maz cerību izstāvēt rindu laikā».

Savukārt netālu esošajā «Rimi» veikalā situācija ir nedaudz labāka - tur pircēju ir mazāk, taču strādā trīs kases. Šajā veikalā aptaujātie pircēji stāsta, ka šajā dienas laikā ir nepieciešama pacietība, taču viņi ir gatavi daļu no veikalā pavadītā laika nostāvēt rindā. Taču arī šeit ir izdodas novērot nepacietīgākus pircējus, kuri savas preces atstāj veikalā un dodas prom.

Lielveikalu tīkla «Maxima» pārstāvis sarunā ar «Apollo» norādīja, ka rindas tikai daļēji ietekmē darbaspēka trūkums. Tas lielā mērā ir atkarīgs no pircēju plūsmas, jo, it īpaši darba dienas beigās, rindas vienmēr būs garākas nekā citos dienas periodos. Piemēram, «Maxima X» veikalos rindas vienmēr būs garākas, jo tajos ir mazāk kasu. Savukārt «Maxima XX» un «XXX» veikalos šādām problēmām nevajadzētu būt, jo tur attiecīgi ir vairāk kasu.

«Maxima» pārstāvis uzsver, ka nav rentabli visas dienas garumā darbināt visas veikalā pieejamās kases. Piemēram, mazajiem veikaliem, kur vidēji ir četras kases, nav jēgas uz aktīvāko dienas laiku norīkot papildus darba spēku, kas apkalpos pircējus kasēs. Tieši tāpēc veikalos strādā tie cilvēki, kuriem ir jāstrādā konkrētajā dienā. Tādējādi šajā aktīvākajā laikā veikalos arī var veidoties rindas, jo pircēju plūsma ir ievērojami lielāka.

Savukārt, lielveikals «Rimi» publiski nav sūdzējies par darbaspēka problēmu savos veikalos. Tiesa, uzņēmuma mājaslapā pie darba piedāvājumiem var atrast sludinājumus, kuros piedāvā darbu par kasieri 45 «Rimi» veikalos visā Latvijā. Tāpat ir ievērojams skaits vakanču ražošanā un noliktavās, kā arī «Rimi» tīklā esošajos «Supernetto» veikalos. Vai darbaspēka trūkums atsevišķos veikalos ir noteicošais faktors lielajām rindām, portāls «Apollo» sazinājās ar lielveikalu tīkla «Rimi» pārstāvi.

Veikala «Rimi» pārstāve sarunā ar «Apollo» norādīja, ka darbaspēka trūkums noteikti ietekmē rindu garumu veikalos. Mazumtirdzniecībā strādā ap trim tūkstošiem cilvēku, taču kopā uzņēmumā strādā vismaz 4,5 tūkstoši cilvēku. Taču, neraugoties uz to, vairākos veikalos trūkst kasieru, kā arī speciālo profesiju pārstāvji, piemēram, maiznieki.

«Rimi» pārstāve norāda, ka arī pirmskrīzes laikā uzņēmumam trūka darbinieku, jo tajā laikā algas vairākās jomās auga neadekvāti lielā ātrumā, taču uzņēmums «treknajos gados» izvairījās no straujas algu kāpināšanas. Tieši tāpēc krīzes gados «Rimi» darbinieki novērtēja stabilitāti, kādu sniedz uzņēmums, garantējot stabilu algu un sociālās garantijas. Ekonomikai augot, darbaspēka trūkuma jautājums atkal ir aktualizējies.

Runājot par pašapkalpošanās kasēm, «Rimi» pārstāve norāda, ka par šādu iespēju ir domāts, taču tas ir tādēļ, ka veikalu tīkls seko līdzi pasaules tirgus tendencēm. Šāds jauninājums «Rimi» veikalos varētu parādīties kaut kad nākotnē, taču ir skaidrs, ka tas nenotiks tuvākajā laikā.

Komentāri (420)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu