Zatlers: Par vajadzību mainīt DP vadību runāts jau sen (15)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Par nepieciešamību mainīt Drošības policijas (DP) vadību ir ticis runāts jau diezgan sen, šorīt Latvijas radio izteicās Saeimas Nacionālās drošības komisijas (NDK) vadītājs Valdis Zatlers (RP).

Valdība 28.oktobrī DP priekšnieka amatā uz pieciem gadiem apstiprināja šīs policijas amatpersonu Normundu Mežvietu, kurš DP vadītāja amatā nomainīs Jāni Reiniku.

Pēc Zatlera vārdiem, par DP vadības nomaiņu ir runāts diezgan sen, jo Reiniks amatā pavadījis 15 gadus, kas specdienesta vadītājam esot ļoti ilgs laiks. Pasaulē prakse esot specdienestu vadītājus mainīt ik pēc kādiem 10 gadiem, kā tas, piemēram, notiek Satversmes aizsardzības birojā.

Zatlers domā, ka DP vadītāja nomaiņa notiek korekti un pēc paša Reinika lēmuma. Politiķim bijusi saruna Reiniku, kurā viņš izstāstījis par aiziešanas iemesliem un nākotnes plāniem.

Runājot par nākamo DP vadītāju, Zatlers stāstīja, ka Mežviets esot profesionālis ar savu stāju un attieksmi pret dienestu, turklāt viņam ir vēlēšanās vadīt DP. NDK Mežvietu atbalstījusi vienbalsīgi, «jo pret profesionalitāti argumentu nav».

Zatlera vērtējumā, Mežvieta pirmie soļi DP būs grūti, jo policijai jāizmeklē balsu pirkšanas lietas Saeimas vēlēšanās, turklāt smagi nāksies strādāt saistībā ar Latvijas prezidentūru Eiropas Savienībā, kad noteikti būs gaidāmas kādas provokācijas pret valsti. Politiķis aicināja cilvēkus nekautrēties un ziņot drošības dienestiem, ja viņi pamana kaut ko aizdomīgu, ko īpaši varot gaidīt Latvijas pierobežā.

Politiķa vērtējumā, Latvijā līdz šim dzīvojām mierlaiku dzīvi, bet daudz kas ir mainījies kopš Krimas un Ukrainas notikumiem, kas lika saprast, ka apdraudējumi ir reāli gan valstī iekšpusē, gan no ārpuses. Zatlers uzskata, ka uz draudu situācijas pasliktināšanos Latvijas atbildīgie dienesti ir reaģējuši un tieši tik, cik vajadzīgs.

Zatlers uzsvēra, ka ļoti aktuāls jautājums ir par papildus līdzekļu piešķiršanu drošības dienestiem - Krievijas prezidenta Vladimira Putina kareivīgo izteikumu kontekstā Latvija nedrīkstam to nedarīt. NDK jau ir atbalstījusi budžeta palielināšanu drošības iestādēm, atzīmēja Zatlers.

Komentāri (15)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu