Nepalaid garām! Sāksies gaismas festivāls «Staro Rīga 2014» (7)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns/Apollo

Šovakar galvaspilsētā sāksies par tradīciju kļuvušais gaismas festivāls «Staro Rīga», kas līdz pat 18.novembra vakaram apmeklētājus pārsteigs ar daudzveidīgiem starptautiski atzītu mākslinieku izveidotiem objektiem un iespēju festivālā piedalīties jebkuram interesentam.

Festivāla programma šogad būs sadalīta divās daļās - pamatdaļā, kur iekļauti «Staro Rīga 2014» primārie objekti, un līdzdalības akcijā «Rīgas karnevāls», kurā iekļauto objektu autori ir sadarbības partneri un visi pārējie interesenti.

Galvenie festivāla objekti būs starptautiski atzītas un īpaši festivālam veidotas videoinstalācijas, projekcijas, «mapping» un gaismu instalāciju objekti. Festivāla pamatprogrammā iekļauti Latvijas, Lietuvas, Anglijas, Francijas, Kanādas, Portugāles un citu valstu mākslinieku darbi. Tie būs gan starptautiski atzītu gaismas mākslinieku objekti no lielākajiem pasaules gaismas festivāliem, gan arī vairāki īpaši Rīgai veidoti starptautisko mākslinieku jaundarbi.

  • Pirmo reizi Rīgā tiks realizēta iespaidīga Latvijas mākslinieku gaismas objektu parāde, kurā, izmantojot dažādus gaismas specefektus, tiks izstāstīts gaismas slepenās dzīves urbānais stāsts. Parāde Vecrīgā kilometra garumā būs skatāma katru vakaru divas reizes.
  • Festivāla programmā atdzīvosies arī šovasar «Rīga 2014» programmā tapušais Baltijas valstīs lielākais grafiti zīmējums «Saule. Pērkons. Daugava», bet portugāļu kompānija «Ocubo» piedāvās priekšnesumu «Gaismas cirks», ko varēs vērot uz viesnīcas «Astor Riga Hotel&Conference» fasādes Zigfrīda Annas Meierovica bulvārī 10.
  • Viens no grandiozākajiem objektiem šogad būs spīdoša parāde «Gaismas slepenā dzīve». Tas būs kustīgs, multimediāls gaismas objekts jeb ceļojošs uzvedums, kurā piedalīsies ap 60 dejotāju. Savukārt gaismas objektu «Saliedētās zivis», kas tiks projicēts uz Rīgas Kongresu nama fasādes, speciāli Latvijai veidojuši kanādiešu mākslinieki, iespaidojoties no Dziesmotās revolūcijas notikumiem.
  • Vēl viens interesants objekts - «Lasītājs» - būs izstāžu zālē «Arsenāls». Tā būs performance, kur, izmantojot speciālu «smadzeņu frekvenču lasītāju», vizuāli tiks attēlota domu spēka iedarbība uz matēriju jeb atkarībā no konkrēta cilvēka smadzeņu impulsiem, klausoties konkrētu grāmatu lasījumos, tiks projicēts attiecīgs vizualizējums.
  • Tikmēr Daugavas krastmalā vieta būs īpašam objektam «Mana Latvija», kas būs veltīts Latvijas dzimšanas dienai. Tas būs Latvijas kontūras atveids, kur pirms 18.novembra uguņošanas ar svecītēm rokās aicināti sanākt visi klātesošie.
  • Starp festivāla objektiem šogad būs arī visiem zināmie Rīgas simboli, piemēram, Melnais kaķis un Skursteņslauķis.

Kā iepriekš preses konferencē pastāstīja pasākuma organizatori, gaismas festivāls «Staro Rīga» ar šo gadu oficiāli ir kļuvis par Ziemeļeiropas lielāko gaismas festivālu.

Festivāls «Staro Rīga» šogad notiks jau septīto reizi. Šogad tas norisināsies piecas dienas - no 14.novembra līdz 18.novembrim. Katru dienu gaismas objekti apskatei būs pieejami no plkst.18 līdz 23.

Detalizētāka informācija par notikumiem pieejama mājaslapā «www.staroriga.lv».

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu