DP: Pašlaik nevar izslēgt jaunus islāmistu teroristu uzbrukumus Eiropā (16)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Pašlaik nevar izslēgt jaunu islāmistu teroristu uzbrukumu iespējamību Eiropā, secināts Drošības policijas (DP) sasauktajā Pretterorisma centra ekspertu konsultatīvās padomes sēdē.

«Pašreizējā situācijā nevar izslēgt jaunu islāmistu teroristu uzbrukumu iespējamību Eiropā un tālāku terora aktu organizēšanas prasmju pieaugumu islāmistu teroristu vidū. Vienlaikus šie uzbrukumi norāda uz islāmistu teroristu pieaugošo interesi par uzbrukumu organizēšanu ar šaujamieročiem un apliecina arī viņu spējas iegūt pieeju šādiem ieročiem,» teikts DP izplatītajā paziņojumā medijiem.

Pēdējo gadu laikā notikušie uzbrukumi Lielbritānijā un Francijā, kā arī šomēnes Beļģijā novērstie terora akti arī parāda, ka pašlaik viens no prioritārajiem islāmistu teroristu uzbrukumu mērķiem ir tiesību aizsardzības institūciju un bruņoto spēku amatpersonas, norāda DP. Joprojām starp prioritārajiem uzbrukumu mērķiem ir arī personas un objekti, kuri islāmistu teroristu ideoloģijā tiek saistīti ar dažādiem reliģijas zaimošanas gadījumiem.

Līdzīgi kā citviet Eiropā, arī Latvijā Parīzē notikušie terora akti izraisījusi plašu rezonansi, taču publiski paustajos viedokļos DP līdz šim nav konstatējusi tiešu atbalstu islāmistu teroristu aktivitātēm vai aicinājumu vērsties pret kādu no reliģiskajām vai etniskajām grupām. DP pirmdien izsaukusi sniegt paskaidrojumus Latvijas Islāma kultūras centra priekšsēdētāju Oļegu Petrovu saistībā ar viņa neviennozīmīgi vērtējamajiem publiskajiem izteikumiem pēc Parīzes terora aktiem.

22.janvārī DP sasauca Pretterorisma centra ekspertu konsultatīvās padomes sēdi, lai analizētu šomēnes Parīzē notikušos terora aktus un šo notikumu ietekmi uz Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē darba kārtības jautājumiem pretterorisma jomā.

Sēdes noslēgumā secināts, ka, neraugoties uz relatīvi zemo terorisma draudu līmeni Latvijā, DP Pretterorisma centram sadarbībā ar citām pretterorisma pasākumos iesaistītajām institūcijām jāturpina mērķtiecīgi attīstīt nacionālo pretterorisma sistēmu, nodrošinot tās gatavību operatīvi un efektīvi reaģēt terorisma draudu pieauguma gadījumā. DP arī turpina iegūt un analizēt informāciju par potenciālajiem terorisma riskiem un uztur regulārus kontaktus ar ārvalstu partneru dienestiem.

DP atkārtoti uzsvēra, ka terorisma draudu situācija Eiropā kļūst arvien komplicētāka un galvenais terorisma riska faktors joprojām ir Eiropas islāmistu ceļošana uz Sīriju un Irāku. Parīzes terora aktu analīze liecina, ka Eiropā turpina veidoties nelielas islāmistu teroristu grupas, kas spēj īstenot dažāda mēroga un sarežģītības pakāpes uzbrukumus pret atšķirīgiem objektiem.

Saskaņā ar padomes nolikumu padomes sēdēs piedalās pārstāvji no Satversmes aizsardzības biroja, Militārās izlūkošanas un drošības dienesta, Aizsardzības, Ārlietu, Iekšlietu, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības, Satiksmes, Tieslietu un Veselības ministrijām, Ģenerālprokuratūras, Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem un Noziedzīgi iegūto līdzekļu legalizācijas novēršanas dienesta. Padomes vadītājs ir DP priekšnieka vietnieks Pretterorisma centra priekšnieks Juris Leitietis.

Komentāri (16)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu