9 taukus saturoši produkti, kas uzlabo veselību un palīdz novājēt (19)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Tauki ir viena no uztura piramīdas sastāvdaļām, un nereti tiek izcelti tikai kā svara palielinātāji. Taču nevienam nevajadzētu baidīties ēst taukus saturošos produktus, jo arī tie ir vajadzīgi cilvēka organismam, ziņo «msn.com»

Galvenais ir ievērot adekvātu tauku uzņemšanas daudzumu, lai uzlabotu vielmaiņu, kā arī audu veselību, imunitāti, hormonu ražošanu un dažādu vitamīnu uzsūkšanos. Tauki uzlabo arī acu un smadzeņu darbību. Attiecīgi pastāv arī daži produkti, kas palīdz ātrāk iegūt muskuļu masu, sadedzināt tauku daudzumu organismā un uzlabo veselību.

1. Zivis un zivju eļļas

Jo zivs satur vairāk taukus, jo labāk. Tādas eļļainas zivis, kā lasis, tuncis, sardīnes, makrele un forele, ir pilnas ar Omega 3 saturošiem labajiem taukiem. Atsaucoties uz Amerikāņu Sirds Asociāciju, cilvēkiem šāda veida zivis vajadzētu ēst vismaz divreiz nedēļā, lai palīdzētu balansēt taukskābju attiecības organismā, neskatoties uz citām labām zivju īpašībām, kā, piemēram, tās samazina iekaisumus.

2. Kokosriekstu eļļa

Pirmkārt, to var pievienot daudziem ēdieniem. Pētījumi rāda, ka samērīgos daudzumos kokosriekstu eļļa var palīdzēt palielināt pretestību vīrusiem un baktērijām, arī sēnītēm. Eļļa labi iedarbojas uz cilvēku hormoniem, lai kontrolētu vairogdziedzera darbību un cukura līmeni asinīs. Tajā ir arī laurīnskābe, viela, kas ir lielisks enerģijas avots.

3. Olīveļļa

Tā samazina sirdsslimību risku, asinsspiedienu un palielina imunitāti pret dažiem vēža paveidiem. Nesen publicēts pētījums apstiprina, ka, cepot ar cepšanai piemērotu olīveļļu, kā arī pievienojot olīveļļu salātiem, tā samazina sirds triekas risku. Olīveļļa ir bagāta ar mononepiesātinātajiem taukiem, kas palīdz cilvēkiem sadedzināt taukus, pat īpaši neizmainot dzīvesstilu.

4. Avokado

Avokado satur mononepiesātinātos taukus, kas samazina sliktā holesterīna daudzumu un palīdz ķermenim sadedzināt vairāk tauku.

5. Olas dzeltenums

Lai gan ir uzskats, ka olas dzeltenums satur slikto holesterīnu, patiesībā tajā ir daudz Omega 3 taukskābes, B vitamīns un citas vielas, kas palīdz regulēt smadzeņu darbību, nervu un sirds un asinsvadu sistēmas. Dzeltenums var uzlabot testosterona ražošanu, kas spēlē lielu lomu enerģijas uzturēšanai un tauku zaudēšanai.

6. Rieksti vai riekstu sviests

Kā labākos var izcelt valriekstus, jo satur Omega 3 taukskābes, mandeles, jo ir bagātināti ar E vitamīnu, un pistācijas, kas satur luteīnu un karotinoīdus, kas ir svarīgi acu veselībai. Arī riekstu sviests ir ieteicams, tikai svarīgi ievērot mērenību, viena ēdamkarote dienā var nodrošināt pieticīgu proteīnu daudzumu.

7. Turku zirņi

Satur daudz šķiedrvielu, 2,4 gramus proteīnu vienā ēdamkarotē zirņu un polipiesātinātos taukus. Tos var pievienot salātiem, uztaisīt humusu, taču der atcerēties, ka tie satur arī 1,3 gramus cukura uz ēdamkaroti.

8. Piesātinātie tauki

Lai gan tie nav veselīgākie tauki un visbiežāk sastopami pārstrādātā pārtikā un cūkgaļā, nevajag tos sev aizliegt pavisam. Ja tiek ievērots aktīvs dzīvesveids un daudz sportoto, var pamieloties ar kādu ātrās ēdināšanās pārtiku, bet ne vairāk, kā divas reizes mēnesī.

9. Piena produkti

Daudzi piena produkti satur piesātinātos taukus, taču ir jāpievērš uzmanība produkta tauku saturam. Daudziem zema tauka satura produktiem tiek pievienots daudz vairāk cukura, turklāt uztura speciālisti uzskata, ka tas ir pat sliktāk, tāpēc labāk izvēlēties pilna tauku satura produktus, tikai ievērot mērenību.

Komentāri (19)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu