Bērziņš: Latvijas un Norvēģijas sadarbība ir paraugs lieliskām valstu attiecībām (27)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Toms Kalniņš/Valsts prezidenta kanceleja

Latvijas un Norvēģijas sadarbības vēsture ir paraugs lieliskām valstu divpusējām attiecībām, kas sakņojas savstarpējā uzticībā un cieņā, pēc sarunas ar Norvēģijas premjerministri Ernu Solbergu sacījis Valsts prezidents Andris Bērziņš, aģentūrai BNS pavēstīja prezidenta Preses dienests.

Prezidents ar Norvēģijas premjerministri apsprieda valstu divpusējās attiecības gan politiskās, gan ekonomiskās sadarbības jomā, kā arī starptautiskos jautājumus.

«Esam vienisprātis, ka divpusējās attiecības ir lieliskas. Tās balstās ciešā sadarbībā un savstarpējā uzticībā. Latvijas un Norvēģijas ekonomisko attiecību dinamika liecina, ka to attīstība ir pozitīva un augoša,» uzsvēra Bērziņš, paužot, ka Norvēģija ir trešais lielākais Latvijas investors pēc ieguldījumu apmēra pamatkapitālā. Latvijā pašlaik darbojas 339 uzņēmumi ar norvēģu kapitālu.

Prezidents norādīja, ka Norvēģijas tirgus ir interesants Latvijas uzņēmējiem, par ko liecinot tas, ka Latvijas eksports pārsniedz importu vairāk nekā četras reizes. Bērziņu vizītē uz Norvēģiju pavada 58 Latvijas uzņēmēju delegācija.

Bērziņš atzina, ka Latvija ir uzņēmusies Eiropas Savienības (ES) Padomes prezidējošo lomu laikā, kad Eiropa saskaras ar jauniem drošības izaicinājumiem un draudiem, uzsverot, ka kara darbība Eiropas austrumos ietekmē visas Eiropas stabilitāti.

«Krimas aneksija un bēdīgi slavenā Krimas referenduma gadadiena, kas par šo faktu atgādināja pavisam nesen - 16.martā, apdraudējums, kas saistīts ar hibrīdkara vešanu, terorisms. Tā ir jauna realitāte, kurā dzīvojam un kura jāņem vērā, domājot par mūsu valstu, Eiropas un pasaules nākotni,» sacīja Bērziņš, paužot, ka Latvijai un Norvēģijai ir cieša sadarbība drošības un aizsardzības jomā.

Viņš informēja, ka ar Solbergu apspriedis arī NATO Velsas samita lēmumu ieviešanas gaitu, lai stiprinātu NATO kolektīvo aizsardzību un to pielāgotu mainīgajiem drošības apstākļiem. «Norvēģija reālās darbībā

«Norvēģija reālās darbībās ir apliecinājusi savu ieguldījumu kolektīvajā aizsardzībā, veicot regulāru dalību Baltijas gaisa telpas patrulēšanā, Norvēģijas karavīriem piedaloties militārajās mācībās Latvijā, atbalstot Latvijas bruņotos spēkus ar nepieciešamo ekipējumu,» teica prezidents.

Latvija un Norvēģija cieši sadarbojas arī Eiropas Ekonomiskās zonas ietvaros, un Latvijai ļoti nozīmīgs ir Norvēģijas sniegtais atbalsts Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta ietvaros, kas ļāvis veikt nozīmīgas reformas Latvijas tieslietu jomā, veselības aizsardzībā, saglabāt vidi un kultūras mantojumu, uzrunā uzsvēra Bērziņš.

Viņš norādīja, ka Latvija augstu vērtē Ziemeļvalstu un Baltijas valstu tā saukto NB8 sadarbības formātu, kas apliecina šo valstu viedokļu un rīcības līdzību.

Bērziņš uzrunā arī pateicās Norvēģijas karalim par ielūgumu apmeklēt zemi un par izrādīto viesmīlību.

Jau vēstīts, ka Valsts prezidents Andris Bērziņš, aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis, ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs un kultūras ministre Dace Melbārde kopā ar uzņēmēju delegāciju trešdien un ceturtdien apmeklē Norvēģiju, kur tiekas ar šīs valsts augstākajām amatpersonām.

Komentāri (27)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu