LU modernizēs studijas un mainīs svešvalodu apguvi (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Latvijas Universitāte (LU) kopā ar LU Studentu padomi ir izstrādājusi Rīcības plānu studiju modernizācijai, kas paredz ieviest efektīvu svešvalodu apguvi, kā arī pētniecības praksi akadēmiskajās studiju programmās. Plāna ietvaros tiks strauji attīstīta LU e - studiju vide, dodot studentiem iespēju studiju kursu materiālus un bibliotēkas resursus izmantot elektroniski.

«Rīcības plāns paredz īsā laikā kardināli mainīt un modernizēt studijas Latvijas Universitātē, lai jaunieši, kas mācības pie mums uzsāks jau šoruden, varētu izjust būtiskus uzlabojumus. Pozitīvas pārmaiņas, protams, izjutīs visi Universitātes studenti, īpaši e-studiju vides sniegtās priekšrocības, kas ļaus jauniešiem lekcijās koncentrēties uz apgūstāmo priekšmetu, nevis lekciju pierakstīšanu,» uzsver LU rektors prof. Mārcis Auziņš.

Rīcības plāns tapis, LU vadībai sadarbojoties ar studentiem, kas piedāvāja savu redzējumu par nepieciešamajiem soļiem studiju kvalitātes pilnveidē. Rīcības plāna mērķis ir izveidot mūsdienīgu vidi un nodrošināt efektīvu studentu apmācību, lai celtu jauniešu zināšanu līmeni un sagatavotību darba tirgus mainīgajām prasībām.

LU Studentu padomes priekšsēdētāja Santa Zarāne: «Studentiem ir svarīgi ne tikai studēt, bet arī kā īstiem LU saimes locekļiem un nākamajiem darbiniekiem un darba devējiem paust viedokli, kādam ir jābūt mūsdienīgam studiju procesam. Šobrīd kopā ar LU vadību panāktā vienošanās cels LU studentu konkurētspēju gan Latvijas, gan pasaules darba tirgū un zinātniskajā darbībā. Dažādi Eiropas projekti sniedz atbalstu Latvijas Universitātes studiju vides un infrastruktūras pilnveidošanai, tomēr laikam līdzi ir jāmainās arī mācību metodikai un studiju informācijas pieejamībai, un, kaut arī svešvalodas lielākā daļa šī brīža studentu pārvalda jau brīvi, nopietns uzsvars ir jāliek tieši uz profesionālās valodas apguvi.»

Jau rudenī lielākā daļa LU studiju kursu materiālu, piemēram, kursu apraksti, lekciju saturs, prezentācijas un bibliotēkas resursi, kā arī kursu pārbaudījumu darbi, piemēram, testi, būs pieejami elektroniski LU izveidotajā e-studiju platformā, kas pašlaik tiek būtiski papildināta. Tajā būs pieejami gan tekstuāli, gan audio, gan video materiāli, tiks nodrošināta piekļuve LU Bibliotēkas elektroniskajiem resursiem un zinātņu nozaru datu bāzēm.

Pilnībā tiks mainīts svešvalodu (angļu, vācu un franču) apguves veids visās studiju programmās. Visi LU studenti jau 1.kursa pirmajā semestrī tiks sadalīti līmeņos, lai svešvalodas apguvi turpinātu atbilstoši savam valodas priekšzināšanu līmenim. Tādejādi tie, kas svešvalodu zina ļoti labi, varēs pilnveidot savas zināšanas, bet tiem jauniešiem, kuru valodas zināšanas vēl nav augstākajā līmenī, tiks sniegta palīdzība valodas zināšanu uzlabošanā. Otrajā semestrī jaunieši no vispārīgās svešvalodas apguves pāries uz atbilstošās studiju nozares valodas apguvi, lai jau pēc pirmā studiju gada varētu brīvi klausīties specializētos studiju kursus svešvalodās, ko pasniedz ārvalstu lektori. Svešvalodu apguvi nodrošinās labākie LU mācībspēki un LU Valodu centrs, kā arī nozaru eksperti un praktiķi, kas perfekti pārzina atbilstošās nozares terminoloģiju un profesionālo valodu.

Līdztekus profesionālajām studiju programmām, kurās studenti jau iziet obligāto praksi, arī LU akadēmiskajās programmās tuvākajos gados pakāpeniski tiks ieviesta pētniecības prakse, kurā studenti lekcijās apgūtās zināšanas varēs likt lietā, praktizējot tās LU zinātniskajos institūtos, kā arī attiecīgo nozaru uzņēmumos un iestādēs. Prakse būs orientēta uz teorijas pielietojumu praktiskajā pētniecībā.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu