Graciozās dārza rotas visās sezonās – graudzāles un to audzēšana

Sieviete
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Pixabay

Dārzs ir tikpat mainīgs kā pati daba, tāpēc neizbēgami dobes mainās teju katru dienu. Taču priecāties par dārzu gribas ik dienu, tāpēc vērtīgi padomāt par augiem, kas rāda savu krāšņumu ilgāk par ziedēšanas laiku, lieliski papildinot arī citus augus. Šīs funkcijas lieliski veic graudzāles – to dažādība apmierinās katra gaumi, turklāt tās ir viegli audzējamas un ar tām apstādījumu papildināšana nav nokavēta.

Nav dārza, kurā neiederētos kāda graudzāle – vai tā būtu akmens dobe, skujeņu, ziemciešu dobe vai apstādījums pie ūdenstilpnes. Tieši plašais lietojums, augu daudzveidība un salīdzinoši vienkāršā auga aprūpēšana ierindo graudzāles starp ieteicamākajiem augiem gan daiļdārzniekiem iesācējiem, gan lietpratējiem. Plašāk par to, kas ir graudzāles, kādiem apstādījumiem tās izvēlēties un kas jāzina par augu kopšanu, stāsta agronome Vita Puka.

Krāšņā dažādība

Daudzi, iespējams, maldīgi pieņem, ka graudzāles ir kaut kas eksotisks, īpašiem apstākļiem piemērots un specifisks, tomēr šie daudzveidīgie augi nepelnīti atstāti novārtā. Graudzāles var atpazīt pēc lapojuma – tām ir šauras, lancetiskas lapas, turklāt no tām sastāv lielākā daļa auga. Sastopamas graudzāles ar ziedu vārpām vai skarām, taču ir arī neziedošas graudzāles ar īpaši krāsainu lakstu, bagātīgi papildinot dobi. Arī pēc auguma augi ir ļoti dažādi – zemākiem apstādījumiem kā radītas būs auzenes, grīšļi, kelērijas, zemzālītes un dažādas stipas, savukārt augstākas graudzāles būs miskantes, dimanta zāle, asziedu ciesas, molīnijas un sāres. Jebkura dobe vizuāli pievilcīgāk izskatās, ja augi sastādīti dažādos augstumos. Turklāt pat tad, kad visi ziedošie augi būs jau sen noziedējuši, graudzāles joprojām skaisti rotās dobi - arī rudenī un ziemā.

Ja esi starp tiem, kas nespēj vizualizēt, kur tieši labi iederētos kāda graudzāle, tad te būs daži iedvesmojoši ierosinājumi – piemēram, līdzās ehinācijām, pīpenēm, perovskijām vai citām gara auguma ziemcietēm iederēsies miskantes, kuru skaistās skaras liegi dejos vējā. Savukārt lavandas, veronikas, salvijas un dienziedes krāšņi papildinās zemāka auguma graudzāles, piemēram, ēnsmilgas vai grīšļi. Labā ziņa ir tā, ka graudzāles iederēsies teju visās kompozīcijās, jo tās ir arī pieticīgas augsnes izvēlē.

Graudzāļu modes skate

Miskante, graudaugi
Miskante, graudaugi Foto: pixabay

Kā jau visiem augiem, ir aktualitātes arī graudzāļu pasaulē. Agronome atklāj, ka šobrīd aktuālas miskantes, molīnijas un sāres. Zemajos apstādījumos aktuāli izvēlēties grīšļus dažādos toņos. Arvien vairāk parādās interese apstādījumus papildināt ar ciņusmilgu, kura ir ļoti piemērota Latvijas klimatiskajiem apstākļiem. Graudzāles, it īpaši miskantes, molīnijas, labi izskatīsies pie ūdenstilpnēm un dabīgajās ainavās, tāpēc izvēles iespējas vietas piemērošanai ir teju nebeidzamas. Augu dažādību visā godībā var novērtēt arī stādaudzētavas tirdzniecības vietās Blīdenē un Mārupē, kur var ne vien izvēlēties sev tīkamāko augu, bet arī saņemt profesionāļa ieteikumus augu izvēlē.

Graudzāļu stādīšana

Lai arī pavasaris ar izrietošajiem stādīšanas darbiem jau sen kā garām, nekas vēl nav nokavēts – konteineros augošās graudzāles var stādīt līdz vēlam rudenim, un tās šobrīd bagātīgā piedāvājumā pieejamas arī stādaudzētavā ‘’Blīdene’’. Arī stādus no lauka var droši stādīt līdz pat oktobrim, galvenais, lai līdz ziemai augs pagūst iesakņoties, piekodina agronome. Kas attiecas uz konteinerstādu stādīšanu, speciāliste iesaka stādīt graudzāles, kurām ir redzams virsējais lapojums. Ja stāds ir dalīts no lauka, arī to var droši stādīt līdz pat oktobrim, tikai šajā gadījumā augs jālaista un lapojums jāapgriež līdz 15 cm augstumam.

Kas attiecas uz graudzālēm tīkamiem apstākļiem, jāzina, ka graudzālēm tīk silta, saulaina, daļēji mitra un labi drenēta vieta. Augsnes ziņā graudzāles nav kaprīzas, taču bagātīgākā augsnē tās savu daili rādīs spilgtāk. Atsevišķas graudzāles, piemēram, zemzālītes, spalvzāles, grīšļi, ciņu smilgas, visai labi augs arī noēnotās vietās. Savukārt daudzu jau iecienītās miskantes, molīnijas un sāres labi jutīsies saulainākās vietās. Nebūtu ieteicami lieli noēnojumi, jo tad graudzāles sāks nīkuļot. Nav pamata graudzāles turēt pa gabalu no vējainākām vietām, jo tieši tādās skaistais lapojums graciozi plīvos.

Pieticīgo rotu kopšana

Graudzāles patiesi attaisnos katra dārznieka cerības, jo arī ikdienas kopšanā tās nav cimperlīgas. Svarīgi atcerēties graudzāles apgriezt pavasarī. Lielākajai daļai grīšļu jāapgriež lapu gali; auzenes var neapgriezt, bet izčubināt ar pirkstiem vai pavisam viegli ar grābekli. Miskantes, molīnijas, sāres un citas graudzāles jāapgriež gandrīz līdz zemei. Graudzāles pavasarī mostas ļoti lēni, tāpēc nav pamata satraukumam, ja tās vēl nav kārtīgi atmodušās, jo augam ir vajadzīgas ‘’siltas kājas’’, lai sāktu mosties no ziemas miega. Graudzāles ir pieticīgas augsnes izvēles ziņā, tāpēc, ja augsne ir auglīga, ar papildmēslošanu nevajadzētu aizrauties. Arī par specifisku kaitēkļu parādīšanos nav jābažījas.

Raksts tapis sadarbībā ar stādaudzētavas "Blīdene" agronomi Vitu Puku.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu