Bālās medūzveida tējas sēnes atgriešanās: kombuča

Sieviete
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX

Iespējams, ne visi ir aizmirsuši šādu ainiņu - vecmāmiņas virtuvē stāv trīslitru burka ar šķidrumu, kura virspusē peld bāla medūzveida sēne. Dzirkstošais, ieskābi saldenais padzēriens vecākajai paaudzei noteikti ir pazīstams kā tējas sēne. Šobrīd kombučas variācijas parādās arī veikalu plauktos, un tā tiek dēvēta par dzīvības eliksīru. 

Žurnālā "Ieva" varam lasīt par nedaudz piemirstās tējas sēnes atgriešanos.

Tējas sēne ir simbiotisks organisms, kurā apvienojušās etiķskābes un rūgšanas baktērijas ar rauga sēnēm. Tam nepieciešams gabaliņš specifiskās sēnes, melnās tējas uzlējums un cukurs. Dzērienu var gatavot arī no zaļās tējas, tomēr sēne veiksmīgāk aug un attīstās melnajā tējā. Tāpat ir nepieciešams cukurs - rauga sēnes to pārveido par spirtu, veidojot rūgšanas procesu, bet etiķskābes rūgšanas baktērijas pārstrādā spirtu par etiķskābi un citām organiskajām skābēm tējas sēne izaug tik liela, cik atļauj augšanas trauka diametrs, virspusē tā ir gluda, bet apakšā staipās kā pavedieni. Tējas sēnes dzērienam piedēvētas daudzas ārstnieciskās īpašības. Tas satur organiskās skābes, antioksidantus, enzīmus, В grupas vitamīnus. Dzēriens uzlabojot gremošanas darbību, palielinot enerģijas daudzumu, palīdzot pret locītavu slimībām, stiprinot imunitāti un attīrot organismu no sārņiem, kā arī plaši tiek izmantots skaistumkopšanā.

(..)

Tēja
Tēja Foto: pixabay

(..) 

Viedoklis 

Vērtīga, bet brīnumus negaidiet! 

Eva Kataja, sertificēta uztura speciāliste: 

«Pārsvarā secinājumi par tējas sēnes veselīgumu ir gūti, ņemot vērā dzēriena sastāvu. Pētījumu, kuros dažādu diagnožu pacientiem būtu katru dienu dots tējas sēnes dzēriens, lai novērotu veselības uzlabojumus, īsti nav. Tējas sēnes dzēriena sastāvs ir potenciāli vērtīgs - tajā ir probiotiskās jeb pienskābās baktērijas, dažādas skābes, mazliet vitamīnu. Tā kā tējas sēnes dzērienu gatavo no melnās vai zaļās tējas, tā saturēs veselīgos antioksidantus, kas ir pierādīti kā veselībai labvēlīgi. Tomēr nav īsti zināms, vai rūpnieciski ražotajiem tējas sēnes dzērieniem arī piemīt šis labais sastāvs. Ja kombuča ir pasterizēta, tajā vairs nav vērtīgo pienskābo baktēriju. 

Dabisko tējas sēni nevajadzētu uzņemt pārlieku daudz, sākumā pietiks ar 100 ml, turklāt jāuzrauga, kā organisms uz to reaģē.

(..)

Secinājums ir viens - tējas sēne ir vērtīga, bet bez brīnumainām īpašībām. Tā pastarpināti var labvēlīgi ietekmēt vielmaiņas vai gremošanas sistēmas darbību, bet ne tiešā veidā palīdzēt, piemēram, strauji zaudēt svaru.» 

Vairāk par tējas sēni lasi jaunākajā žurnālā "Ieva".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu