Gorbačovs nosauc savu kļūdu laikā, kad vadīja PSRS (87)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Bijušais Padomju Savienības prezidents Mihails Gorbačovs atzinis, ka pretalkohola kampaņa 1985.gadā tādā formā, kādā tā tika veikta, bijusi kļūda.

To Gorbačovs atzinis intervijā laikrakstam «Komsomoļskaja Pravda», kas veidota par godu kampaņas 30 gadu jubilejai.

Gorbačovs tagad uzskata, ka nevajadzēja ierobežot alkohola tirdzniecību, tādējādi izprovocējot nelegālā alkohola tirdzniecību. Labāk esot vajadzējis rīkoties nevis «ar cirvi pa galvu», bet pakāpeniski un sistemātiski.

Pēc rekordlielā alkohola patēriņa pieauguma Padomju Savienībā divus mēnešus pēc tam, kad pie varas nāca Gorbačovs, tika uzsākta nebijusi pretalkohola kampaņa - tika ierobežots alkohola pārdošanas laiks, pieauga alkohola cenas, tika ieviestas kartiņas cukura iegādei, jo cukurs bija nepieciešams nelegālā alkohola ražošanai.

Gorbačovs atzinies, ka kampaņu neizdomāja viņš: «Centrālā komiteja jau sešus gadus plānoja pretalkohola pasākumus. Sāka ar Brežņevu ... Godīgi sakot, Leonīdu Iļjiču (Brežņevu) piespieda piekrist šai idejai.»

Vienlaikus Gorbačovs uzsvēris arī pozitīvos kampaņas aspektus, piemēram minot, ka iedzīvotāji Padomju Savienībā samazināja dzeršanas apjomus, tāpat arī samazinājās jaundzimušo bērnu mirstība un pieauga dzimstība.

Komentāri (87)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu