Straume neredz sevi aizsardzības ministra amatā (49)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Šorīt izskanēja neoficiāla informācija, ka uz aizsardzības ministra amatu varētu kandidēt bijušais Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta vadītājs Aivars Straume (LZP) un Saeimas deputāts Raimonds Bergmanis (LZP/ZZS). Eiropas Parlamenta deputāts, bijušais Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks (V) uzskata, ka piemērotākais kandidāts no abiem nosauktajiem varētu būt Straume, taču viņš pats uzskata, ka neatbilst šim amatam. 

Pabriks norāda, ka pašreizējā situācijā Latvijā drošība ir galvenā prioritāte, tādēļ aizsardzības ministram ir ļoti svarīgi orientēties iekšējās drošības jomā, kā arī ārējās drošības situācijā.

«Šobrīd it īpaši svarīgi ir saprast, ka Latvijai ir ļoti svarīgas sarunas ar NATO, piemēram, par pastāvīgu spēku izvietošanu valstī. Tādēļ aizsardzības ministram ir jābūt kompetentam, un ar ļoti labām angļu valodas zināšanām. Līdzīgi kā ārlietu ministra amatā, valodu zināšanas ir ļoti svarīgas, lai risinātu šos jautājumus,» saka Pabriks.

Pabriks piebilst, ka aizsardzības ministrs nedrīkst būt tas, kurš varētu būt visvājākais ministru kabinetā – tam ir jābūt Latvijas politikā zināmai personai, kurai jau ir «vārds».

«No abiem iepriekš nosauktajiem Straume ir visspējīgākais pretendents, jo viņš zina, kā rīkoties ārkārtas situācijās. Tiesa, ir grūti spriest par to, vai viņš ir atbilstošs šādam amatam,» spriež Pabriks.

Jautāts, vai viņš pats atgrieztos aizsardzības ministra amatā, ja tāda iespēja rastos, Pabriks atbild noraidoši. «Es Latvijas politikā esmu pārāk ilgi, un nevaru atļauties šādas avantūras. Es negribu mainīt savas vietas. Protams, ja Latvijā būtu ārkārtas situācija, tad es nedomājot atgrieztos,» saka Pabriks.

Pats Straume sarunā ar portālu «Apollo» saka, ka neviens viņu šim amatam nav uzrunājis, un par savu iespējamo kandidēšanu uz aizsardzības ministra amatu uzzinājis vien no masu medijiem.

«Mana galvenā priekšrocība ir iekšējā drošība, jo vairākus gadu desmitus esmu pavadījis iekšlietu struktūrās. Aizsardzības ministram ir jāpārzina ārējās drošības situācija, kā arī labi jāprot angļu valodu. Es pats neatbilstu aizsardzības ministram nepieciešamajiem kritērijiem,» saka Straume.

Atgādinām, ka pašreizējais aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) savus pienākumu ministra amatā pildīs līdz 7.jūlijam. Pēc tam Vējonis oficiāli stāsies Valsts prezidenta amatā.

Komentāri (49)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu