Mājai izvēlies skursteni, kas ir ugunsdrošs un kalpos visu ēkas mūžu! (8)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

 «Ceļot māju, ļoti svarīgi ir ne tikai uzbūvēt kvalitatīvus pamatus, jumtu, sienas, bet arī uz skursteņa rēķina noteikti nevajadzētu taupīt. Skurstenis ir ļoti svarīga ēkas konstrukcija dūmu novadīšanai, tādēļ jāizvēlas tāds, kas kalpos visu mājas mūžu. Turklāt, ņemot vērā, ka skurstenis ir saistīts ar augstu temperatūru un attiecīgi - aizdegšanās risku, jāizvēlas tāds, kas ir drošs ēkai,» uzsver «Schiedel» tehniskais konsultants Māris Mārtinsons.

Keramiskais skurstenis – ugunsdrošs tad, ja regulāri tiek tīrīts.

Izvēloties keramisko skursteni, saimnieks var būt pārliecināts, ka mājai pats par sevi tas būs ugunsdrošs, jo keramiskie skursteņi tiek ražoti no nedegoša materiāla. Tiesa, Latvijā privātmāju īpašnieki bieži aizmirst, ka jebkurš skurstenis ir regulāri jātīra, vēlams divas reizes gadā - pirms apkures sezonas, kā arī tās laikā. Ekspluatējot netīrītu skursteni, saimnieks pamatīgi riskē, jo iekšējā keramiskajā caurulē, kas ir viena no svarīgākajām dūmvada sistēmas sastāvdaļām, var aizdegties sodrēji, un tad liesmas var piekļūt ēkas konstrukcijām.

Lai saimnieks būtu drošs, ka izvēlētā dūmvada sistēma ir kvalitatīva, tai vajadzētu būt sertificētai Eiropā, un tirgotājam jāpalūdz uzrādīt to apliecinošus dokumentus. Turklāt ir svarīgi pārliecināties, lai būtu sertificēta visa dūmvada sistēma kopumā. Šāda piesardzība ir nepieciešama tādēļ, ka Latvijas tirgū var iegādāties keramiskos skursteņus, kam sertificēti ir tikai atsevišķi elementi. Taču tad nav iespējams paredzēt, kā dūmvada sistēma kalpos kopumā.

Dūmvada sistēmas sertifikācijas procesā tai tiek veikti dažādi kvalitātes testi. Viens no tiem – lai noteiktu keramiskās caurules izturību pret sodrēju degšanu, tā tiek testēta 30 minūtes 1000°C temperatūrā.

Šai sakarā, izraugoties keramisko skursteni, saimniekam svarīgi būtu noskaidrot, vai viņa noskatītais skurstenis spēs izturēt sodrēju degšanu keramiskajā caurulē. Standartā keramiskie dūmvadi ir izstrādāti, lai varētu izturēt līdz 600°C dūmgāzu temperatūru iekšējā keramiskajā caurulē, taču, ja aizdegas sodrēji, temperatūra tajā ir daudz augstāka – pārsniedz pat 1000°C.

Veicot testu, ir pierādīts, ka zīmola «Schiedel» keramiskais skurstenis spēj izturēt 30 minūšu ilgu sodrēju degšanu iekšējā caurulē, un ir pilnīgi droši, ka liesmas neizkļūs ārpus dūmvada sistēmas.

Turpretī skurstenis, kuru izstrādājot ražotājs ir centies taupīt - tehnoloģijai, materiāliem, var neizturēt tik ekstremālus apstākļus – sodrēju degšanu iekšējā caurulē, un tā var saplaisāt.

Katrā ziņā arī jāatceras, ka jebkurš dūmvads, ja tajā ir deguši sodrēji, pēc tam ir jāiztīra un jāapseko, lai pārliecinātos par tā tehnisko stāvokli.

Keramiskie skursteņi – vizuāli ļoti līdzīgi, bet kvalitātes ziņā - atšķirīgi.

Saimniekam, kurš nolēmis savai mājai izvēlēties keramisko skursteni, būtu jāzina, ka Latvijas tirgū tiek piedāvāti ļoti kvalitatīvi zināmu zīmolu, kā arī mazāk zināmu ražotāju keramiskie dūmvadi par kvalitātei atbilstošu cenu. Taču var iegādāties arī «mazcenas» dūmvadus, tos biežāk pērk tad, ja vēlas ietaupīt uz dūmvada rēķina. Vizuāli lielākā daļa dūmvada sistēmu izskatās līdzīgas, nezinātājam tās ir gandrīz neiespējami atšķirt. Tiesa, kvalitātes ziņā dūmvadu sistēmas var būt pat ļoti atšķirīgas.

Artūrs Bērziņš dūmvadu sistēmu tirdzniecības uzņēmuma «Peldošā pilsēta» vadītājs personīgajā pieredzē saskāries ar dažādu ražotāju dūmvadiem un pauž savu viedokli: »Daudzi cilvēki skursteni mājai iegādājās pēc viena kritērija – to, kam zemāka cena. Taču, manuprāt, šādi nevajadzētu izvērtēt dūmvadu. Kvalitatīvs dūmvads var maksāt pāris simtus eiro dārgāk, taču saimnieks tad var rēķināties, ka tas kalpos 30, 50 un ilgāk gadu. Personīgi man ir svarīgi cilvēkam pārdot kvalitatīvu skursteni, lai es būtu drošs, ka man pēc laika nezvanīs un nesūdzēsies: Siena nokvēpusi! Skurstenis tek! Kā risināt situāciju?

www.schiedel.lv

Artūrs Bērziņš arī uzsver, ka ir redzējis situācijas, kad saimniekiem Latvijā, iegādājoties pašu ekonomiskāko keramisko skursteni, tam jau pēc pieciem, septiņiem ekspluatācijas gadiem ir jāveic remonts vai pat pilnībā jāmaina.

Skurstenim no kvalitatīvas keramikas kondensāts nekaitēs.

Keramiskās dūmvada sistēmas ļoti svarīgs kvalitātes rādītājs ir arī keramiskās caurules un pārējo keramisko elementu izturība un ilgmūžība, un tas galvenokārt ir atkarīgs no keramikas kvalitātes.

Kvalitatīvam «Schiedel» skurstenim iekšējā caurule un pārējie keramiskie elementi ir izstrādāti no ļoti blīvas keramikas, kas minimāli uzsūc kondensāta mitrumu. Saimnieks var rēķināties, ka šāds skurstenis ļoti ilgi kalpos.

Ja salīdzina, «mazcenas» dūmvadam keramiskie elementi biežāk ir izgatavoti no keramikas, kas ir poraina un nav tik kvalitatīva. Dūmiem cirkulējot iekšējā keramiskajā caurulē, kondensāta mitrums, skābe iesūcas keramikas porās, un tāpēc tā var ātri saplaisāt.

Lai pierādītu atšķirību starp kvalitatīvu un zemas kvalitātes dūmvada sistēmu, tika veikts blīvuma tests. Zīmola «Schiedel» un zemākas klases dūmvada iekšējai keramiskajai caurulei noblīvēja vienu galu un to piepildīja ar ūdeni. No «Schiedel» keramiskās caurules ūdens nesūcās ārā arī pēc vairākām stundām, savukārt otra dūmvada keramiskajai caurulei mitrums uz virsmas parādījās jau pēc neilga brīža.

Par dūmvada sistēmas kvalitāti var spriest arī pēc pieslēguma elementa apkures iekārtai - trejgabala. Daudzām keramiskā dūmvada sistēmām trejgabals ir izstrādāts, līmējot to no vairākiem elementiem, un tāpēc nereti gadās, ka, dūmiem cirkulējot, trejgabals saplaisā.

www.schiedel.lv

Kā arī svarīgs dūmvada sistēmas keramisko elementu kvalitātes rādītājs ir elementu termoizplešanās koeficients. Jo tas ir mazāks, jo saimnieks var būt drošs, ka ekspluatācijas gaitā dūmvada elementi minimāli izpletīsies un pati sistēma būs stabila. Desmit metru garam salīdzinoši zemas kvalitātes keramiskajam dūmvadam keramisko elementu termoizplešanās koeficients 1000°C temperatūrā ir no 5,4-7,0 cm. Tāpēc ar laiku, karstumā izplešoties un pēc tam atdziestot - saraujoties, dūmvada keramiskie elementi, īpaši iekšējā caurule var plaisāt un pati sistēma kļūt nestabila.

www.schiedel.lv

Keramiskajam dūmvadam, protams, ir arī jābūt izturīgam, un šai ziņā ļoti svarīga ir tā ārējā keramzīta bloka izturība jeb spiedes stiprība, jo, blokus montējot vienu virs otra, apakšējam ir jāiztur visu augšējo bloku svars. Ja ārējā keramzīta bloka spiedes stiprība ir salīdzinoši zema, tas nespēj izturēt lielu augšējo bloku slodzi, tāpēc šādiem skursteņiem ir ierobežots augstums. «Schiedel» keramiskā dūmvada sistēmai keramzīta blokam spiedes stiprība ir ļoti augsta –7,5 megapaskāli (MPa). Tāpēc droši var montēt tik augstu skursteni, cik ir nepieciešams.

Montāžas meistara pieredze: lētākam skurstenim - īsāks mūžs!

Savu viedokli pauž arī dūmvadu montāžas meistars Raimonds Kubinskis, kas daudzu gadu laikā montējis visdažādākos skursteņus: «Pašus ekonomiskākos dūmvadus es varu salīdzināt ar tirgū pirktām «Abibas» botām - cik ilgi tie kalpos, ir ļoti grūti pateikt. Esmu arī novērojis, ka šādiem dūmvadiem lielākā problēma ir tā, ka tie nespēj izturēt augstu dūmgāzu temperatūru. Demontējot nereti esmu redzējis, ka kurinot iekšējā keramiskā caurule ir saplaisājusi, negribas pat domāt, kas notiktu, ja šādā dūmvadā sāktu degt sodrēji. Ja man neizdodas saimnieku pārliecināt, un viņš tomēr izvēlas skursteni, kam ir tirgum neadekvāti zema cena, es visbiežāk atsakos to montēt. Vienkārši tādēļ, ka nevēlos, lai saimnieks man pēc pāris gadiem pārmestu, ka dūmvads nefunkcionē, ir jāremontē vai jāmaina.»

Kvalitatīvs keramiskais skurstenis kalpos 30 gadus un ilgāk.

Protams, arī pēc ražotāja dotās garantijas var secināt, kurš keramiskais skurstenis ir izcili kvalitatīvs un kurš - mazāk kvalitatīvs. «Schiedel» ražotājs keramiskā dūmvada sistēmai «Rondo Plus» dod 30 gadu garantiju, un tas liecina, ražotājs ir pārliecināts, ka skurstenis pilnīgi noteikti tik ilgi kalpos.

Dūmvadu sistēmu tirdzniecības uzņēmuma «Peldošā pilsēta» vadītājs Artūrs Bērziņš uzsver: «Latvijas tirgū esmu redzējis keramiskā dūmvada sistēmas, kam it kā tiek solīta 30 gadu ražotāja garantija. Taču mani izbrīna, kā ražotājs var būt par to pārliecināts, ja šie dūmvadi 30 gadus pat vēl netiek ražoti. Vācijā savām acīm esmu redzējis «Schiedel» dūmvadus, kas kalpo jau 50 gadu, un līdz šim tiem nekas nav noticis. Tāpēc, pārdodot cilvēkam «Schiedel» dūmvadu, esmu drošs, kas tas kalpos arī pēc garantijas laika beigām.»

Turklāt «Schiedel» dūmvadam priekšrocība ir tā – ja mājas saimnieks, nebūdams sertificēts meistars, samontēs dūmvadu paša spēkiem - atbilstoši instrukcijai, ražotāja dotā garantija tiks saglabāta.

Tāpēc, saimniek, ja pērc mājai skursteni un vēlies, lai Tev par to nebūtu jāraizējas, jāremontē vai jāmaina, nežēlo pāris simtu eiro un nopērc tādu skursteni, kam ir garantēta kvalitāte, kas kalpos visu mājas mūžu.

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu