Atbilstošs auto Latvijas ceļiem

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Latvijā ir viens no visaugstākajiem paaugstinātas pārgājamības reģistrēto auto īpatsvariem Eiropā. Ir dzirdēts arguments, ka mūsu ceļi ir tik slikti, ka tos izturēt var tikai paaugstinātas pārgājamības vai apvidus auto, jo visi citi vienkārši salūztot. Bet vai tiešām situācija ir tik slikta un vai šis drūmais apgalvojums atbilst patiesībai? Vai apvidus auto ir universāls pārvietošanās līdzeklis ikdienā, kas atrisina visas dzīves problēmas?

Nopirkt krosoveru vai apvidus auto mūsdienās nav problēma. Bet nopirkt auto un nekļūdīties ar izvēli ir daudz grūtāk. Auto ražotāji nereti vēlamo uzdod par esošo un liek mums krist kārdinājumā, kā rezultātā tiek iegādāts auto, kas ne visai atbilst mūsu patiesajām vajadzībām.

Ir saprotama vēlme pēc auto, kurš ir augstāks un kura riepas ir biezākas, lai nebūtu jāuztraucas, ka tiks kaut kas nolauzts vai citādi apskādēts un mazāk jūtamas būtu bedres, jo par ceļu seguma kvalitāti mēs visi esam labi informēti. Daudzi vadītāji arī uzsver, ka apvidus auto vadītāja augstā sēdpozīcija sniedz papildus drošības sajūtu. Īpaši tas patīk sievietēm. Bet vai jums ikdienā pārvietojoties pa pilsētu ir nepieciešams auto ar pilnpiedziņu jeb 4x4? Visdrīzāk, ka nē!

Lielākā daļa apvidus auto ļoti reti, kad nonāk tik grūti caurbraucamos ceļos, kad būtu nepieciešama pilnpiedziņa. Šādiem gadījumiem vispiemērotākie ir krossoveri, kuri no skata ir tieši tādi pat kā visi pārējie, bet aprīkoti tikai ar priekšpiedziņu. Tāds modelis, piemēram, ir ļoti populārais Volvo xc60. Ieguvums ir mazāka auto pašmasa un mazāks degvielas patēriņš. Turklāt lielai daļai tā saukto krossoveru pilnpiedziņa īstos bezceļa apstākļos nemaz nebūtu glābiņš, jo pieslēdzas tikai automātiskā režīmā, kad problēmas jau ir sākušās, kas bieži vien ir par vēlu, lai būtu risinājums neceļos.

Taču no otras puses, Latvijas ziemas mēdz būt arī bagātas ar sniegu. Šādos apstākļos, lai izbrauktu vienu otru pilsētas nomales ielu vai neiztīrītu pagalmu, pilnpiedziņas auto dod papildus pārliecību. Turklāt daudziem ir savs pleķītis zemes laukos uz kuru pa rudens lietavu pielijušu ceļu doties ar parastu ģimenes universāli ne vienmēr ir drosme. Arī šādā situācijā auto, kura klīrens ir augstāks kā biznesa klases sedanam un kas aprīkots ar pilnpiedziņu dod lielāku sirdsmieru auto īpašniekam. Šādos gadījumos labākais risinājums droši vien būtu pilnvērtīgs apvidus auto ar manuāli pieslēdzamu pilnpiedziņu. Piemēram Toyota Land Cruiser.

Izvēloties auto viens no argumentiem ir tā cena. Paaugstinātas pārgājamības auto vienmēr būs dārgāks. Bet kad pienāks atkal laiks mainīt auto, to būs daudz vieglāk pārdot, jo pieprasījums pēc mazlietotiem paaugstinātas pārgājamības auto Latvijā ir stabili liels. Turklāt arī cena tiem samazinās lēnāk, kā citiem auto.

www.baltie.lv

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu