PVD vadītājs: Q drudzis ir samērā viegli ārstējams; pagaidām ir tikai aizdomas (16)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

 Q drudzis (arī Kū drudzis), par kura izplatību ir aizdomas divās Latvijas zemnieku saimniecībās, ir samērā viegli ārstējams ar antibiotikām, piektdien intervijā LNT raidījumā «900 sekundes» teica Pārtikas veterinārā dienesta (PVD) ģenerāldirektors Māris Balodis.

Viņš atzīmēja, ka slimības pazīmes ir līdzīgas gripas pazīmēm. «Pazīmes, vismaz, iesākumā ir līdzīgas gripas pazīmēm. Ar šo slimību slimo gan dzīvnieki, gan cilvēki, pie tam drudža ierosinātājs ir izplatīts visā pasaulē, izņemot Jaunzēlandi, kur tas nav konstatēts. Ierosinātājs atrodas ārējā vidē un to pārnēsā gan ērces, gan grauzēji,» stāstīja PVD vadītājs.

Balodis norādīja, ka pagaidām slimība saimniecībās nav apstiprināta - ir konstatētas antivielas, bet nav atrasts pats ierosinātājs. «Šobrīd ir aizdomas par slimību, bet jebkurā gadījumā mēs esam noteikuši virkni ierobežojumu konkrētajām saimniecībām,» teica PVD vadītājs.

Viņš atzīmēja, ka slimība ir samērā viegli ārstējama ar antibiotikām un ir vakcīnas pret slimību dzīvniekiem.

Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums «Panorāma» ceturtdien vēstīja, ka vismaz divas zemnieku saimniecības Latvijā, iespējams, skāris Q drudzis - reti sastopama bīstama infekcija, kas var skart gan lopus, gan arī cilvēkus.

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) mājaslapā atrodamā informācija liecina, ka Q drudzis ir zoonoze - bīstama bakteriāla karantīnas infekcija, ko izraisa mikroorganisms, kā nēsātāji var būt liellopi, aitas, kazas, retāk citi mājdzīvnieki, kā arī savvaļas grauzēji, putni un ērces.

«Panorāma» vēsta, ka patlaban ir aizdomas, ka Q drudzis skāris divas lielas saimniecības Kurzemē un Vidzeme, kur katrā ir vairāk nekā 200 lopu.

SPKC informācija liecina, ka infekcijas slimību izraisa «Coxiella burnetii» baktērijas, kas spēj inficēt cilvēku un citus zīdītājus. Slimība ir izplatīta visā pasaulē.

Komentāri (16)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu