Izcilais lietuviešu tenors Virgīlijs Noreika svin 80.dzimšanas dienu (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: 15min/Scanpix

Izcilais lietuviešu tenors Virgīlijs Noreika otrdien svin savu 80.dzimšanas dienu. Lai gan pirms trim gadiem mākslinieks paziņoja par aiziešanu no lielās skatuves, viņa ikdienas ritms joprojām ir spraigs un savas dzimšanas dienas vakarā viņš koncertēs Druskininkos, kur šai dienā tiks svinēta cita slavena lietuvieša - gleznotāja un komponista Mīkaloja Konstantīna Čurļoņa - 140.dzimšanas diena.

Dāsnus apsveikuma vārdus jubilāram veltījušas Lietuvas augstākās amatpersonas.

«Jūsu veidotās lomas uz mūžiem paliks Lietuvas mūzikas vēsturē. Mīlot klasisko mūziku un saprotot tās lomu personības izaugsmē, jūs esat to izvedis plašākā sabiedrībā,» savā apsveikumā raksta prezidente Daļa Grībauskaite, pateikdamās māksliniekam par to, ka opera Lietuvā ir dzīva un mīlēta. Viņa atzīmējusi, ka jubilārs ir liela autoritāte arī visu žanru jaunākās paaudzes mūziķiem, vedinot viņus orientēties uz paliekošām vērtībām.

«Daba jums devusi neticamas spējas un balsi, bet ar savu neatlaidību esat iemantojis slavu un atzinību. Uz profesionālo skatuvi Jūs esat atnesis tautasdziesmas rotaļīgumu, bet uz Dziesmu svētku estrādi - operas āriju,» atgādinājis premjerministrs Aļģirds Butkevičs. «Cik daudz dzīvīguma, neatlaidības un talanta gan vajadzīgs, lai ap sevi veidotu tikai labu darbu auru. Šodien un vienmēr kopā ar jums dziedās tauta.»

Savas radošās dzīves laikā Noreika iestudējis ārkārtīgi plašu repertuāru - 46 lomas, tostarp Kavaradosi, Faustu, Rūdolfu, Otello un citas, un piedalījies aptuveni operu 900 izrādēs.

Sešdesmito gadu vidū, tāpat kā mūsu Jānis Zābers, Virgīlijs Noreika stažējies Milānas operteātrī «La Scala». Kopumā viņš dziedājis uz 49 ārvalstu operu skatuvēm Eiropā, Āzijā, Amerikā un Austrālijā, tostarp Parīzes Operā, Berlīnes Valsts operā, Maskavas Lielajā teātrī un Buenosairesas «Teatro Colon».

Būdams arī slavens vokālais pedagogs, profesors Noreika strādājis ne tikai Lietuvā, bet arī Venecuēlā un Igaunijā, bet visilgāk - kopš 1976.gada - darbojies Lietuvas Mūzikas un teātra akadēmijā.

2012.gadā, 76 gadu vecumā, mākslinieks paziņoja par lēmumu aiziet no lielās skatuves, uz atvadām dāvājot klausītājiem koncerttūri «Paldies par mīlestību!» lielākajās Lietuvas pilsētu arēnās, bet no mazajām skatuvēm Noreikas balss turpina skanēt un klausītāji var pārliecināties, ka tā joprojām nepakļaujas laika plūdumam, norāda portāls «Lrytas.lt».

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu