Cik pareizi tu raksti latviski? Piesakies diktātam! (6)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Slaff, CC BY-NC-ND 2.0

Jau šosestdien, 3. oktobrī, plkst. 12.00 ikviens interesents varēs pārbaudīt savu rakstītprasmi, piedaloties I vispasaules diktātā latviešu valodā klātienē vai tiešsaistē internetā. Atzīmes netiks liktas, diktātu varēs rakstīt, gan norādot savu vārdu, gan anonīmi, jo iniciatīvas mērķis ir sniegt iespēju ikvienam novērtēt savas zināšanas latviešu valodas pareizrakstībā. Diktoru lomu, lasot diktātu klātienē, uzņemsies sabiedrībā pazīstami cilvēki – Dailes teātra aktieris Juris Kalniņš, Liepājas teātra aktieri Ināra un Aivars Kalnarāji, žurnāliste, filoloģe un literāte Inga Kaļva, Ventspils pilsētas domes Kultūras komisijas vadītāja Ilze Buņķe, Daugavpils teātra aktrise Kristīne Veinšteina, Valmieras pilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja vietnieks Ričards Gailums un citi.

Kur jāliek pēdiņas tiešajā runā? Vai divdabja teiciens vienmēr jāatdala ar komatiem? Kā jāraksta partikula «tikvien» – kopā vai atsevišķi? Un apstākļa vārds «tikko» – ar diviem vai vienu «k» burtu? Mūsdienās, kad komunikācija pārsvarā notiek e-pastos un sociālajos tīklos, interpunkcija un ortogrāfija ir nonākusi otrajā plānā un pareizrakstībai cilvēki pievērš nepelnīti maz uzmanības. Taču rakstīt pareizi, protams, vēlētos ikviens, tāpēc diktāts ir laba iespēja pārbaudīt, kas tieši mums pieklibo pareizrakstībā.

www.raksti.org

Diktāta rakstīšana ir brīvprātīgs bezmaksas pasākums, kurš vienlaikus norisināsies visā pasaulē un kurā ir aicināts piedalīties ikviens interesents neatkarīgi no vecuma un latviešu valodas zināšanu līmeņa. Gandrīz 300 vārdu garš diktāta teksts ir veidots, izmantojot kāda mūsdienu jaunā latviešu rakstnieka romāna fragmentus.

www.raksti.org

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu