Vīķe-Freiberga izsaka kādu lūgumu Vējonim (336)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Muļļāšanās ap jaunās valdības veidošanu velkas ļoti ilgi. Eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga intervijā portālam TVNET aicināja tagadējo Valsts prezidentu Raimondu Vējoni steidzināt partijas šai darbā. Viņa norāda uz vairākām jomām, kurās ir samilzušas lielas problēmas, piemēram, civilizētā valstī nedrīkst būt tā, ka pie slimības gultas piekalta paciente nevar izsaukt ārstniecības personālu.

Lūgta vērtēt Latvijas iekšpolitikā notiekošo – kritusi iepriekšējā valdība un patlaban tiek veidota jauna, viņa teica: «Ļoti negatīvi. Man nepatīk, kas notiek, teikšu godīgi.. Nebija iemesla valdībai krist.» Eksprezidente norādīja uz valdības partneru teikto, ka viņi būtu gatavi strādāt tajā pašā koalīcijā.

Vīķe-Freiberga norāda, ka valdības krišana nozīmē dīkstāvi ministriju darbībā. Tas esot pilnīgi neizbēgami. Patlaban Latvijā ir ļoti daudz darāmā, turklāt jaunas valdības veidošana velkas ļoti ilgi.

Eksprezidente neatklāj savus favorītus premjera amatā, bet norāda uz varas sadalījumu un līdzsvaru. Parlamentārā republikā, kāda ir arī Latvija, parasti augstākos amatus cenšas sadalīt koalīcijas partneru vidū, nevis koncentrēt varu vienas partijas rokās. Būtu loģiski, ja nākamais premjers nāktu no «Vienotības», nevis Zaļo un zemnieku savienības, kura jau virzīja Valsts prezidentu.

Kam tas ir izdevīgi?

Ja vienu premjeru gāž, nākamajam vajadzētu saņemt absolūtu partijas biedru atbalstu. Esošā situācija liecina, ka «Vienotībā» ir grūtības un kaut kas «jūk pa vīlītēm ārā». Ir labs jautājums, vai tas tiek darīts no iekšienes vai ārienes.

Izskatās, ka darbojas kaut kāds terminators, lai šo partiju iznīcinātu.

Paliek jautājums, kam tas ir izdevīgi. Ja premjera posteni ieņemtu Zaļo un zemnieku pārstāvis, tā būtu kā «Vienotības» kapitulācija un nodevība pret saviem vēlētājiem, kas vēlējās, lai būtu daudzpartiju sistēma ar varas sadali starp dažādām partijām.

Ja «Vienotība» nav spējīga izvirzīt premjera amata kandidātu, ko visi partijas deputāti atbalsta, pēc Vīķes-Freibergas domām, viņi nav bijuši godīgi pret saviem vēlētājiem.

Runājot par «Vienotības» līderi Solvitu Āboltiņu, kas varētu kļūt par premjeri, eksprezidente sacīja, ka būtiskākā nav sabiedrības noskaņa, ko bieži vien veido dažādas valstij ne tik būtiskas detaļas. Tas, ka amatpersonas auto pārvietojas ar bākugunīm, nav drāma valsts līmenī.

Drāma valsts līmenī ir tas, ka valstī vairākas nedēļas nav jauna premjera.

«Štrunts par bākugunīm, tās neko nenozīmē! Bet tas, ka nav spējas savu partiju turēt vienotu un dabūt savas partijas simtprocentīgu atbalstu, tas ir nopietni.» Vīķe-Freiberga gaida, lai kāds viņai izskaidro, kāpēc krita Laimdotas Straujumas valdība.

Prezidents var vilcināties vai steidzināt

Lūgta izteikt vērtējumu par tagadējo Valsts prezidentu Raimondu Vējoni, viņa norādīja, ka viņam tagad ir jāizvirza jaunais premjera kandidāts. Viņam ir iespējas vilcināties vai arī steidzināt partijas.

«Mans lūgums viņam būtu, lai viņš partijas steidzina. Es uzskatu, ka tādas pauzes nav valstij veselīgas.»

Attieksme joprojām klibo

Kā svarīgākās lietas, kas patlaban Latvijā būtu jāsakārto, eksprezidente min veselības un izglītības jomu. Viņa sarunās ar ļaudīm dzirdējusi dažādas sūdzības par to, kā dažādas amatpersonas izturas pret cilvēkiem. Piemēram, kāda smagi slima sieviete sūdzējusies, ka slimnīcā, ko agrāk sauca par Dzelzceļnieku slimnīcu,palātā nav pogas personāla izsaukšanai, kaut arī pacients ir spiests gulēt gultā.

Tur ir tik biezas sienas ka, aiztaisot durvis, pacients var brēkt, cik grib, bet neviens uz to nereaģē. Civilizētā valstī tā nedrīkst būt!

Vīķe-Freiberga dzird daudz sūdzību par slimnīcām un to personāla attieksmi pret pacientiem.

Tāpat dažādas problēmas ir izglītības sektorā, piemēram, skolotāji sūdzas, ka pārāk daudz laika jāpavada darbā ar dokumentiem un gandrīz vai nav laika mācīt bērnus, un ka viņiem jāstrādā lielāka slodze, lai nopelnītu iztiku.

Abās jomās vajadzīgi diezgan radikāli un steidzami risinājumi.

Tāpēc Vīķe-Freiberga ir pikta, ka bez redzama iemesla krīt valdība un muļļāšanās sākas no sākuma.

Viņa arī aicina politiķus izlemt par nodokļu politiku, lai tā būtu uzņēmējiem paredzama.

Komentāri (336)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu