Režisore Agņeška Hollanda nopeļ sieviešu diskrimināciju kino industrijā (7)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Poļu režisore Agņeška Hollanda nodēvējusi kino industriju par «puišu klubiņu», kurā sievietēm vairās uzticēt lielbudžeta filmu veidošanu.

Viņa arī norāda, ka vīriešiem daudz vieglāk piedodot neveiksmes, kamēr sievietēm «jāpavada kino ellē pieci gadi pēc vienas neveiksmīgas filmas izdošanas».

Šomēnes «BFI Southbank» kinoteātrī Londonā Polijas kino festivāla «Kinoteka» laikā tiek izrādītas Hollandas filmas.

Viņa sacīja, ka sieviešu dzimuma režisorēm profesiju esot «grūti apvienot ar ģimenes dzīvi», turklāt kinokritiķi un festivālu programmu veidotāji viņas vērtējot bargāk nekā režisorus vīriešus.

Kinoindustrijas darboņi «netic, ka sievietes ir spējīgas uzņemt kases grāvējus», Hollanda otrdien sacīja svinīgajā pasākumā «BFI Southbank» kinoteātrī.

Viņa arī uzsvēra, ka vīriešu dzimuma galveno lomu tēlotāji saņemot līdz pat divām reizēm lielāku atalgojumu nekā sievietes, kuras spēlē svarīgākās lomas.

Hollanda ir starp Polijas pazīstamākajām režisorēm. Viņas 1991.gada filma «Europa Europa» saņēma «Zelta globusa» balvu un tika nominēta ASV Kinoakadēmijas apbalvojumam par labāko scenāriju. Hollandas 2011.gada kinolente «In Darkness» tika izvirzīta «Oskara» balvai labākās ārzemju filmas kategorijā.

Viņa uzņēmusi arī vairākas augstu novērtēto seriālu «The Wire», «House of Cards» un «Treme» sērijas.

Hollanda ir Eiropas Kinoakadēmijas priekšsēdētāja.

Janvārī Sandjego štata universitātes Sieviešu televīzijā un kino centra pētījumā atklājās, ka tikai 9% no aizvadītajā gadā ASV un Kanādā pelnošākajām filmām veidojušas sieviešu dzimuma režisores.

Savukārt februārī iznākušā pētījumā tika secināts, ka Holivudas filmās neadekvāti maz attēlotas sievietes, etniskās un seksuālās minoritātes.

Hollanda norādīja, ka televīzijā sievietēm esot vieglāk atrast darbu.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu