Ziemeļkoreja mudina Dienvidkoreju pieņemt Kima sarunu piedāvājumu (12)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Phenjana piektdien mudināja Seulu pieņemt Ziemeļkorejas diktatora Kima Čenuna militāro sarunu priekšlikumu un mazināt spriedzi, kas pieaugusi pēc Ziemeļkorejas janvārī sarīkotā ceturtā kodolizmēģinājuma.

Kims piedāvāja militāro dialogu, uzstājoties nesenajā Ziemeļkorejas Strādnieku partijas kongresā.

Drīz pēc šī aicinājuma izteikšanas Dienvidkoreja to noraidīja, priekšlikumu dēvējot par bezjēdzīgu propagandu, it īpaši ņemot vērā to, ka Kima runas lielākā daļa bija veltīta Ziemeļkorejas kodolprogrammas cildināšanai.

«Atklātajā vēstulē», kuru piektdien publicējusi Ziemeļkorejas oficiālā ziņu aģentūra KCNA, Ziemeļkorejas Nacionālā aizsardzības komisija norādīja, ka ir nepieciešami steidzami soļi, lai pārvarētu «katastrofālo stāvokli», kādā atrodas attiecības Koreju starpā.

«Dienvidkorejai ir aktīvi jāatbild uz mūsu priekšlikumu sarīkot militārās sarunas,» teikts vēstulē, kur arī norādīts, ka mieru nav iespējams panākt, draudot ar ieročiem.

«Mēs ierosinām likt galdā visus interesējošos tematus, lai varētu par tiem atklāti runāt un tos atrisināt.»

Vēstulē Dienvidkorejai pieprasīts pārtraukt visus «naidīgos soļus», tādus kā propagandas skaļruņu darbība un Ziemeļkorejas režīmam naidīgo skrejlapu iesūtīšana ar baloniem, ko veic Dienvidkorejas aktīvisti.

«Dienvidkorejai ir skaidri jāatzīst, ka tikai dialogs un sarunas novedīs pie progresa Ziemeļu-Dienvidu attiecībās,» teikts vēstulē.

Seula uzstāj, ka apsvērs iespēju par iesaistīšanos būtiskā dialogā ar Phenjanu vienīgi tad, ja režīms spers vērā ņemamus soļus kodolatbruņošanās virzienā.

Ziemeļi vairākkārt uzsvēruši, ka to kodolarsenāls nav apspriežams.

Komentāri (12)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu