Ziemeļkoreja draud ar «fizisku rīcību» pret ASV pretraķešu sistēmu Dienvidkorejā (30)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Ziemeļkoreja pirmdien piedraudējusi reaģēt ar «fizisku rīcību» uz ASV pretraķešu aizsardzības sistēmas izvietošanu Dienvidkorejā.

Kā vēstīts, Vašingtona un Seula piektdien paziņoja, ka panākta vienošanās par modernizētas ASV pretraķešu aizsardzības sistēmas THAAD (Terminal High Altitude Area Defence) izvietošanu Dienvidkorejā, ņemot vērā pieaugošos draudus no Ziemeļkorejas puses.

ASV un Dienvidkorejas paziņojumā netika izpausts, tieši kad un kur šī sistēma tiks izvietota, bet tika pateikts, ka abu valstu sarunas par potenciālās vietas izvēli ir gala stadijā.

«Korejas Tautas Demokrātiskā Republika (KTDR) veiks fizisku pretdarbību, lai pamatīgi kontrolētu THAAD (..) no brīža, kad tiks apstiprināta tās atrašanās vieta Dienvidkorejā,» teikts Ziemeļkorejas armijas artilērijas biroja paziņojumā, kuru citē valsts oficiālā ziņu aģentūra KCNA.

Ziemeļkorejas armija, kurai ir «pietiekami līdzekļi uzbrukuma triecienam», veiks «nežēlīgus un spēcīgus (..) pasākumus pret ASV dedzību iekurt karu ar THAAD izvietošanu,» teikts šajā paziņojumā.

Ziemeļkoreja arī brīdinājusi Dienvidkoreju par «nožēlojamu pašiznīcināšanos», ko izraisīs THAAD izvietošana.

«Mēs vēlreiz brīdinām ienaidniekus, ka Korejas Tautas armijai ir nelokāma griba veikt nežēlīgus atbildes triecienus, lai pārvērstu Dienvidkoreju par liesmu un gruvešu jūru, kad tiks dota pavēle,» teikts paziņojumā.

Dienu pēc Seulas un Vašingtonas paziņojuma par gaidāmo pretraķešu sistēmas izvietošanu Phenjana izmēģināja no zemūdenes palaižamu ballistisko raķeti, izpelnoties tūlītēju starptautisku nosodījumu.

Sarunas par THAAD izvietošanu Korejas pussalā ASV un Dienvidkoreja sāka februārī, reaģējot uz Ziemeļkorejas veikto tālas darbības rādiusa raķetes izmēģinājumu un ceturto kodolizmēģinājumu.

Kopš paziņojuma par gaidāmo THAD izvietošanu Dienvidkorejā vietām ir notikuši dienvidkorejiešu protesti pret tās iespējamo atrašanos viņu dzīvesvietu tuvumā.

Sestdien protestus rīkoja apmēram 3500 Kjonsanpukto provinces Čilgokas apriņķa iedzīvotāji, kas uzsvēra, ka šis rajons nav pienācīgi attīstīts kopš ASV bruņoto spēku dislocēšanas tajā 1960.gadā.

Pirmdien apmēram 5000 Čunčonpukto provinces Eumsonas apriņķa iedzīvotāju rīkos masu demonstrāciju, protestējot pret sabiedrības nepietiekamu informēšanu par šīs pretraķešu sistēmas radītiem riskiem.

Plāns izvietot šo sistēmu Dienvidkorejā ir aizkaitinājis arī Ķīnu un Krieviju, kura to nosauca par mēģinājumu pastiprināt ASV militāro klātbūtni reģionā.

Ķīna piektdien paziņoja, ka stingri iebilst pret šīs sistēmas izvietošanu, un brīdināja, ka tā «nopietni kaitēs» reģionālajai drošībai Ziemeļaustrumāzijā.

ASV un Dienvidkorejas piektdienas paziņojumā gan uzsvērts, ka šī sistēma pēc izvietošanas būs vērsta tikai pret potenciāliem uzbrukumiem no Ziemeļkorejas.

Komentāri (30)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu