Demokrātu senatore rosina ASV atteikties no elektoru kolēģijas (43)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

ASV Demokrātiskās partijas senatore no Kalifornijas štata Barbara Boksere ierosinājusi likvidēt elektoru kolēģiju, kas ļāva ASV prezidenta vēlēšanās uzvarēt republikāņu kandidātam Donaldam Trampam, lai arī vairāk balsu saņēma demokrātu kandidāte Hilarija Klintone.

«Šis ir vienīgais amats valstī, kur jūs varat iegūt vairāk balsu un vienalga zaudēt prezidentūru,» uzsvēra senatore.

«Elektoru kolēģija ir novecojusi, nedemokrātiska sistēma, kas neatspoguļo mūsu moderno sabiedrību, un tā jāmaina nekavējoties. Ikvienam amerikānim jāgarantē, ka viņa balsij ir nozīme,» paziņoja Boksere.

Jaunākie ASV prezidenta vēlēšanu rezultāti liecina, ka Klintone ir saņēmusi gandrīz par 800 000 balsu vairāk nekā Tramps. Taču elektoru kolēģijā Tramps ieguvis 290 balsis, bet Klintone - 232, lai arī rezultāti visos štatos vēl nav zināmi.

Vairāk nekā 4,3 miljoni cilvēku parakstījušies vietnē «change.org», aicinot elektoru kolēģiju tās balsojumā 19.decembrī par ASV prezidenti ievēlēt Klintoni.

Tas tomēr ir maz ticams, ņemot vērā, ka 26 štatu likumi liek elektoriem obligāti balsot atbilstoši noteikumiem un arī pārējo štatu elektoriem tas būtu gandrīz bezprecedenta solis.

2016.gada vēlēšanu rezultāti atgādina 2000.gadu, kad ASV prezidenta vēlēšanās demokrātu kandidāts Als Gors saņēma 48,4% balsu, bet republikānis Džordžs Bušs - 47,9%. Pateicoties uzvarai elektoru kolēģijā, par prezidentu tomēr kļuva Bušs.

Attiecībā uz elektoru kolēģiju desmitgažu laikā ir ierosināti simtiem grozījumi ASV konstitūcijā, tomēr nevienu nav izdevies īstenot.

Lai grozītu ASV konstitūciju, nepieciešams divu trešdaļu atbalsts Kongresā, kā arī ratifikācija trīs ceturtdaļās ASV štatu.

Tramps 2012.gadā asi kritizēja elektoru kolēģiju, saucot to par «katastrofu», tomēr otrdien viņš par to izteicās pozitīvi.

«Elektoru kolēģija patiesībā ir ģēnijs, ļaujot piešķirt nozīmi visiem štatiem, tostarp mazajiem. Kampaņa ir krietni citāda,» uzsvēra jaunievēlētais prezidents.

Lai uzvarētu ASV prezidenta vēlēšanās, kandidātam ir jāuzvar elektoru kolēģijā, saņemot vismaz 270 elektoru balsis. Kopā elektoru kolēģijā ir 538 štatu pārstāvji.

Elektoru vietu skaits pa štatiem sadalīts atkarībā no katras pavalsts iedzīvotāju skaita un atbilst pavalsts pārstāvju skaitam Kongresā, t.i., štatam atvēlēto Pārstāvju palātas locekļu skaitam, kam tiek pieskaitītas vēl divas elektoru balsis, jo katram štatam atbilstoši ASV konstitūcijai neatkarīgi no iedzīvotāju skaita pienākas arī divi pārstāvji Kongresa augšpalātā - Senātā.

Vairumā štatu elektoru balsis tiek sadalītas pēc principa «uzvarētājs savāc visu», tas ir, visas attiecīgās pavalsts elektoru balsis pienākas tam kandidātam, par kuru šajā štatā balsojis vislielākais vēlētāju skaits. Citāda kārtība ir tikai divos štatos - Menā un Nebraskā -, kur elektoru balsis piesaistītas Kongresa vēlēšanu apgabaliem.

Komentāri (43)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu