Strazdauskaites slepkavība: Lietuvas policija sākusi izmeklēšanu par komentāriem internetā (166)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: 15min.lt

Lietuvas policija sākusi pirmstiesas izmeklēšanu par komentāriem, kas internetā parādījušies pēc mediju ziņām par 25 gadus vecās Ievas Strazdauskaites slepkavības.

Kā ziņu aģentūrai BNS apliecinājis policijas pārstāvis Ramūns Matonis, izmeklēšana par naida kurināšanu internetā sākta pirmdien, bet pagaidām tiek vākta informācija un apsūdzības vēl nevienam nav izvirzītas.

Policija jau svētdien norādīja, ka pēc medijos izskanējušajām ziņām, kurās norādīts, ka par jaunās sievietes noslepkavošanu tiek turēti aizdomās čigānu tautības jaunieši, publiskajā telpā parādījušies diskriminējoša rakstura komentāri, un brīdināja cilvēkus atturēties no naida kurināšanas.

Pēc Lietuvas tiesībsargāšanas iestāžu datiem, Ieva Strazdauskaite 5.martā, automobilī braucot no Pluņģes uz Kauņu, tika nolaupīta un nogalināta, lai iegūtu viņas vadīto automašīnu, un aprakta Ķēdaiņu rajonā. Viņas meklēšanā iesaistījās gan lieli policijas spēki, gan sabiedrība. Policija Strazdauskaiti atrada 10.martā.

Saistībā ar šo noziegumu tika aizturēti seši aizdomās turētie, četriem no viņiem kā drošības līdzekli tiesa noteica trīs mēnešu apcietinājumu, bet diviem - parakstīšanos par neizbraukšanu.

Policijas ģenerālkomisārs Lins Pernavs šo slepkavību nosaucis par «muļķīgu, nepamatotu un veselajam saprātam neaptveramu». «Vesels cilvēks ar normālu saprātu tā nerīkotos. Pat lielākā daļa noziedznieku tā nerīkotos. (..) Vai tās ir problēmas audzināšanā, bērnībā, vai ieslodzījuma vietās, kur viņi izcietuši sodus, varbūt viss kopā,» viņš spriedis.

Runājot par šo traģēdiju 11.martā, Lietuvas Valsts atjaunošanas dienā, Pernavs aicināja sabiedrību pārdomāt, «kas šajos 27 neatkarības gados nav darīts pareizi, ja iespējams tāds noziegums».

«Iespējams, mēs neesam pietiekamu uzmanību veltījuši izglītībai, šādu personu nodarbināšanai. Šie cilvēki jau ir pieauguši, un viņu ir daudz. Viņus mēs vairs nespēsim mainīt. Jāsāk no tiem, kuri pašlaik vēl aug,» viņš sacīja.

Pirmdien, pieminot izmeklēšanu attiecībā uz naidīgajiem interneta komentāriem, Pernavs Lietuvas sabiedriskajā televīzijā aicināja cilvēkus atturēties paust tādas emocijas, kas varētu uzkurināt jaunus noziegumus.

«Viena nozieguma dēļ nedrīkst kūdīt uz citiem noziegumiem, un noziegumu nedrīkst saistīt ar tautību,» viņš uzsvēra.

Kā pirmdien žurnālistiem pastāstīja Lietuvas Ģenerālprokuratūras prokurors Gints Ivanausks, izmeklētāji analizē citus pēdējā laikā izdarītus noziegumus, lai noskaidrotu, vai personas, kas tiek turētas aizdomās Strazdauskaites slepkavības lietā, nav saistītas arī ar tiem. Svētdien tiesas laikā aizdomās turēto sejas sedza maskas un policisti aizsedza viņus no kamerām. Kā skaidro prokurori, neatklāt aizdomās turēto sejas un personības ir svarīgi, lai tiesībsargāšanas iestādēm nākotnē nezustu iespēja vajadzības gadījumā viņu atpazīšanu izmantot kā pierādījumu.

Komentāri (166)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu