Kanādas valdība bijušajam Gvantanamo cietumniekam samaksā 7 miljonus eiro (91)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Kanāda oficiāli atvainojusies un izmaksājusi kompensāciju 10,5 miljonu dolāru apmērā savulaik Gvantanamo militārajā cietumā ieslodzītajam Omaram Hadram, kurš Afganistānā tika sagūstīts 15 gadu vecumā un vēlāk ieslodzīts uz 13 gadiem, piektdien paziņojusi valdība.

Valdība noraidīja, ka vienošanās detaļas ir slepenas, tomēr ar vienošanos saistīts informācijas avots iepriekš atklājis, ka bijušajam ieslodzītajam, kurš ir Kanādas pilsonis, tiks maksāti 10,5 miljoni Kanādas dolāru (7,1 miljons eiro). Cita anonīma amatpersona pavēstījusi, ka nauda Hadram jau piešķirta.

Valdības un Hadra vienošanās tika panākta, balstoties 2010. gadā Kanādas Augstākās tiesas lēmumā, ka Kanādas amatpersonas ir pārkāpušas ieslodzītā tiesības Gvantanamo cietumā.

Valdība arī izplatījusi paziņojumu, kurā atvainojas Hadram.

«Kanādas valdības vārdā mēs vēlamies atvainoties Hadra kungam par jebkādu lomu, kāda Kanādas amatpersonām varētu būt bijusi saistībā ar ārzemēs pārciesto un tā rezultātā gūto kaitējumu,» norādīts sabiedriskās drošības ministra Ralfa Godeila un ārlietu ministres Kristijas Frīlendas kopīgajā paziņojumā.

Hadra advokāts Deniss Ednijs slavēja premjerministra Džastina Trudo vadīto liberāļu valdību un kritizēja viņa priekšteča konservatīvo premjera Stīvena Hārpera valdību.

Presē iepriekš noplūdinātās ziņas, ka valdība maksās miljonus Hadram saniknoja daudzus kanādiešus, kuri bijušo Gvantanamo ieslodzīto uzskata par teroristu.

Opozīcijā esošās Konservatīvās partijas līderis Endrū Šīrs paziņoja, ka valdības lēmums ir pretīgs, un viņš būtu izvairījies no vienošanās.

Hadrs 2002. gadā 15 gadu vecumā tika aizturēts Afganistānā. 2010. gadā viņam tika piespriesti astoņi gadi cietumā. Viņš atzina vainu granātas raidīšanā, kā rezultātā gāja bojā amerikāņu karavīrs.

Hadrs, kuru Afganistānā nogādāja viņa tēvs, tika repatriēts uz Kanādu 2012. gada septembrī pēc desmit gadiem, kas pavadīti ASV militārajā cietumā Gvantanamo līcī Kubā.

Vēlāk Hadru atbrīvoja pret galvojumu, jo Kanādas apelācijas tiesa noraidīja valdības ieceri paturēt viņu cietumā. Hadram tika ierobežota pārvietošanās brīvība, kā arī piemērota elektroniskā novērošana.

Hadra tēvs – Ēģiptē dzimis kanādietis – tika uzskatīts par ietekmīgu «Al Qaeda» biedru. Viņš tika nogalināts Pakistānā 2003. gadā.

Komentāri (91)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu