«Es jūs visus na**j nositīšu!» - priekšnieks draudējis padotajiem, kuriem nav izmaksājis algu (407)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Vasaras sākumā būvnieku brigāde saņēma darba piedāvājumu strādāt Alūksnē, būvējot ietvi. Tika panākta vienošanās arī par algām, taču algas izmaksātas netika, un priekšnieks, tā vietā lai risinātu strīdu civilizēti, piedraudējis būvnieku brigādes vadītājam «nosist viņus visus», vēsta raidījums «Bez Tabu». 

Būvnieku brigādes vadītājs Mārcis par sadarbību ar būvfirmām ir piesardzīgs. Runājot par darbu, viņš vienmēr ieraksta telefonsarunas. Arī saruna ar uzņēmuma SIA «Valmieras būve» priekšnieku Artūru Revizoru par gājēju ietves būvēšanu Alūksnē tika ierakstīta. Runājot par algas izmaksām, priekšnieks apgalvoja, ka «nebūs nekādu figņu, un par to viņš var likt galvu ķīlā».

Pēc diviem mēnešiem darba komunikācija ar Revizoru ir kļuvusi daudzkārt spraigāka, un priekšnieks grib nosist padotos, ja tie atteiksies strādāt bez izmaksātās algas.

«Neviens netaisās vispār neko darīt, kamēr nav saņemtas naudas,» saka būvnieku brigādes vadītājs, kurš saņem priekšnieka atbildi: «Kādas naudas, b**ģ?! Es jūs visus na**j nositīšu, tur b**ģ aizbraukšu!»

«Mūs visu laiku «baro ar rītdienām», kad beidzot tiks samaksāt. Tad mēs vienā brīdī pieteicām viņam streiku, un tad viņš vispār piedāvāja atbraukt un nosist mūs. Ģimenes gaida naudu, maksājumi jāmaksā, mēs nevaram visu laiku strādāt bez naudas. Bet viņš tikai saka: «Jūs tikai nesatraucieties, es taču samaksāšu.» Tā mēs vienu reizi noticējām, otro reizi, trešo viņa solījumiem.. Bet jūs tikai strādājiet, es samaksāšu,» sašutis ir Mārcis.

Arī solījumi ir ierakstīti, un tie nosūtīti Valsts darba inspekcijai, kas sola izmeklēt šo lietu, tādēļ komentārus nesniedz.

«Vīriem bija 1000 eiro mēnesī uz rokas, man bija jāsaņem 2000 eiro uz rokas. Līgumā mums visiem ir vienādi - 400 eiro,» saka Mārcis.

Firmas «Valmieras būve» priekšnieks Revizors ir 25 gadus vecs puisis, kurš šo firmu dibinājis vien šī gada aprīlī. Noslēdzis ar darbiniekiem līgumu ar minimālo darba samaksu. Revizors atsakās klātienē tikties, taču telefonsarunā norāda, ka algas ir izmaksājis. Viņš to apliecina ar banku izrakstiem, kā arī strādnieku parakstiem. Strīds ir par krietni lielāko daļu, par ko nodokļi netiek maksāti.

Telefonsarunu ierakstos ir dzirdami ne tikai solījumi samaksāt naudu, bet arī vienošanās par savstarpēji izdevīgiem noteikumiem, kā apzagt valsti, nemaksājot nodokļus.

«Oficiālo maksāju mēneša sākumā, to pēdējo naudiņu mēneša beigās. (..) Es varu izdarīt tā, ka es jūs nolīgstu uz pusslodzi, lai būtu jāmaksā mazāk nodokļi,» spriež Revizors.

Viens no strādniekiem nevēlas iesaistīties šādā shēmā, uz ko priekšnieks atbild, ka «ir iespējams visu izmaksāt oficiāli, taču drausmīgi daudz būs nodokļos».

VID neatstās bez ievērības dzirdēto telefonsarunās. Turklāt, šie nav vienīgie strādnieki, kurus nodarbina uzņēmums «Valmieras būve». Šogad Latvijā uzsākti 11 kriminālprocesi par aplokšņu algu izmaksu. «Apjoms ir tik milzīgs, ka VID nevar uzreiz apturēt aplokšņu algu sērgu. Mēs skatāmies, kuri uzņēmumi ir ar augstākiem riskiem, un pie tiem dodamies pie pirmajiem,» norāda VID nodokļu kontroles pārvaldes direktore Sandra Kārkliņa - Ādmine.

Komentāri (407)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu