Mūžībā aizgājis Gaismas pils arhitekts Gunārs Birkerts

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

15. augustā mūžībā aizgājis Gaismas pils autors, arhitekts Gunārs Birkerts, liecina «Nekropole.lv» ievietotā informācija.

Gunārs Birkerts dzimis 1925. gada 17. janvārī Rīgā, mācījies Rīgas 1. ģimnāzijā. Bija latviešu izcelsmes ASV arhitekts. Uzskatīts par visu laiku ražīgāko un ievērojamāko latviešu arhitektu.

1943. gadā aizbraucis no Latvijas. Studējis Štutgartes Tehniskajā augstskolā, Vācijā. 1949. gadā pārcēlās uz ASV. 1962. gadā dibinājis savu biroju «Gunnar Birkerts and Associates».

Laikā no 1968. līdz 1973. gadam bija arhitekts Federālo rezervju bankai Mineapolē. Pēc tam projektējis Stikla muzeju Konringā (Corning Museum of Glass, 1970. gadi) un Mičiganas Universitātes Tiesību zinātņu izpētes ēku (1970. gadi). Abas ēkas tika iekļautas 150 visu laiku labāko ASV uzcelto ēku sarakstā, ko 2007. gadā sastādīja Amerikas Arhitektu institūts.

Vēl ir projektējis ASV vēstniecības ēku Venecuēlā, «Kemper Museum of Contemporary Art» Kanzassitijā. Latvijā viņš ir pazīstams kā Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunās ēkas Gaismas pils arhitekts. Karjeras laikā saņēmis dažādus apbalvojumus. 1995. gadā saņēmis Triju Zvaigžņu ordeni.

Iekļauts Latvijas kultūras kanonā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu