Pirms 75 gadiem nenoskaidrotos apstākļos miris Kārlis Ulmanis (362)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Rex Features / Vida Press

Tieši pirms 75 gadiem - 1942. gada 20. septembrī - miris Latvijas valsts izveidotājs un autoritārais prezidents Kārlis Ulmanis. Vadoņa patiesie nāves apstākļi un apbedīšanas vieta joprojām nav zināma.

Pēdējos vēsturiskos faktus par Kārļa Ulmaņa likteni pēc tam, kad Latviju okupēja Padomju Savienības karaspēks, atklāj Krievijas arhīvi. Tajos atrastā informācija vēsta, ka 1940. gada 22. jūlijā, neilgi pēc Sarkanās armijas tanku ienākšanas Latvijā, Ulmanis tika deportēts uz Padomju Savienību. Dienu vēlāk viņš nonāca Maskavā.

Līdz 1941. gada maijam Ulmanis dzīvoja Vorošilovā, īpaši uzraudzītā mājā. Pēc Otrā pasaules kara sākuma jūlijā K. Ulmani arestēja un ievietoja Valsts drošības komitejas (VDK) iekšējā cietumā, Ordžonikidzes novadā. Politieslodzītos pārveda uz Sibīriju, un to čeka plānoja darīt arī ar pēdējo Latvijas Ministru prezidentu.

Foto: Rex Features / Vida Press

Par tālāko informācijas ir maz. Zināms, ka Ulmaņa veselības stāvoklis strauji pasliktinājās. Viņš no Azerbaidžānas galvaspilsētas Baku vests pāri Kaspijas jūrai, nonācis Turkmēnijas PSR pilsētā Krasnovodskā, šodien dēvētā par Turkmenbaši, kur 1942. gada 20. septembrī Latvijas prezidents nomira.

Informācija par Ulmaņa apbedīšanu Gori kapos nākusi no kaprača, kurš dēlam atzinies, ka stingrā čekas uzraudzībā viņam slepenībā likuši aprakt kādu svarīgu cilvēku, kurš esot bijis Latvijas prezidents. Ticamību faktam piešķirot tas, ka Gori bija čekistu stingri uzraudzīta pilsēta, no kuras informācija nevarēja noplūst. Turklāt šeit cauri iet dzelzceļš.

Neskatoties uz to, intervijā laikrakstam «Latvijas Avīze» eksprezidents, Kārļa Ulmaņa mazdēls Guntis Ulmanis stāsta, ka Kārļa Ulmaņa ilggadējiem pīšļu meklējumiem ir pielikts punkts, jo viņa kapavietu vairs nav iespējams atrast.

Komentāri (362)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu