Pētījums: Vai jaunajām māmiņām vajadzētu ēst savu placentu? (76)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Katrs ir dzirdējis gadījumus, kad jaunās māmiņas pēc dzemdībām, līdzīgi kā zvēri, izvēlas notiesāt savu placentu, tomēr tas, ka šis «modīgais» solis varētu labvēlīgi ietekmēt veselību, joprojām nav zinātniski pierādīts.

American Journal of Obstetrics and Gynecology

«Ārstiem nevajadzētu ieslīgt tumsonībā un pesteļos, bet gan saviem pacientiem teikt tikai zinātniski pamatotu taisnību. Placentas ēšanai nav nekādu pierādītu pozitīvo pušu, drīzāk tā var pat kaitēt cilvēka veselībai. Pēdējo gadu laikā pacientu skaits, kas vēlas savu placentu ņemt mājās un likt galdā, ir pamatīgi pieaudzis,» komentēja pētījuma autors Amoss Grīnbaums.

Placenta ir orgāns, kas nodrošina saikni starp augļa un mātes organismu. Tā nodrošina skābekļa un citu attīstībai nepieciešamo vielu nonākšanu mazuļa organismā, kā arī aiztur toksīnus, kas auglim var kaitēt.

«Pacienti bieži ārstiem stāsta, ka dažādās kultūrās apēst placentu pēc dzemdībām ir ierasta prakse. Tomēr izrādās, ka tā pieņemts darīt tikai vienā kultūrā, kur tā ir modes lieta – starp ASV bagātniecēm,» piebilda Grīnbaums.

Placentas tiek ēstas dažādos veidos – jēlas, ceptas, vārītas, žāvētas, kā arī samaltas kokteiļos un smūtijos. Eksistē pat vairākas kompānijas, kas tavu placentu par nieka 200 dolāriem var sagatavot ērtai patērēšanai.

Jaunais pētījums liecina, ka placentas ēšanai, pretēji tumsonīgajiem uzskatiem, nav nekādu pozitīvo pušu. Gluži otrādi, placentas ēšana var ievērojami kaitēt māmiņas veselībai, inficējot tās organismu.

«Lēmumam par savas placentas ēšanu vajadzētu būt balstītam uz zinātniskiem faktiem, nevis uz kaut kādām absurdām vēlmēm, pesteļiem vai kaktos saklausītām runām,» izteicās Grīnbaums.

Komentāri (76)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu