Slavenajā Kāli meteorīta krāterī Igaunijā novērota neparasta dabas parādība (19)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Wikipedia

Neparastu dabas parādību vietējie iedzīvotāji novērojuši slavenajā Kāli meteorīta krāterī Igaunijā, vēsta «Postimees.ee».

Ūdens līmenis krāterī sasniedzis piecus metrus, kas ir neparasta parādība decembrī.

Pēc ūdens līmeņa krāterī vietējie dabas vērotāji prognozē laikapstākļus un siltāka vai aukstāka laika perioda tuvošanos.

Alvers Sagura, kurš atbild par reģiona attīstību, norādījis, ka ūdens līmenis krāterī sasniedzis piecus metrus, decembrī tik augsts ūdens līmenis neesot iepriekš novērots.

«Parasti šāds ūdens līmenis krāterī raksturīgs pavasarim, kad kūst sniegs,» norādījis Sagura.

Un tomēr - kamēr kalendārs mums rāda decembri, Kāli meteorīta krāterī valda īsts pavasaris.

Kāli meteorīta krāteris ir meteorīta trieciena rezultātā izveidojies zemes virsmas padziļinājums, kas atrodas Igaunijā, Sāmsalā, pie Kāli ciema. Tas pēc lieluma ieņem 8. vietu pasaulē. Krātera diametrs ir 110 m, bet dziļums — 22 m. Trieciena rezultātā izsviestā dolomīta vaļņa augstums sasniedz 16 m. Apkārtnē atrodami vēl 8 mazāka izmēra krāteri (diametrs 15 līdz 40 m). Šo 9 krāteru grupu kopā dēvē par Kāli meteorītu krāteriem. Tos izraisījis meteorīts, kas uz Zemes nokritis pirms aptuveni 4000 gadiem.

Komentāri (19)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu