Austrālijā valdībās pārkārtojumu ietvaros izveidota Iekšlietu ministrija (9)

LETA/DPA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Austrālijā valdībās pārkārtojumu ietvaros izveidota Iekšlietu ministrija, kurai būs pakļauti visi nacionālās drošības dienesti, otrdien paziņojis Austrālijas premjerministrs Malkolms Tērnbuls.

Iekšlietu ministra portfelis uzticēts pretrunīgi vērtētajam imigrācijas ministram Pīteram Datonam. Jaunais ministra amats dod kontroli pār Austrālijas Drošības un izlūkošanas organizāciju (ASIO), Austrālijas federālo policiju, robežsargiem, muitas un imigrācijas dienestiem.

Datons, kurš agrāk strādāja par policistu Kvīnslendā, starptautiski izpelnījies pretrunīgu vērtējumu ar savu stingro nostāju pret patvēruma meklētājiem, kas mēģina nokļūt Austrālijā ar laivām, un veidu, kā tiek pārvaldīti patvēruma meklētāju aizturēšanas centri Nauru un Manusas salā.

Līdz ar jaunās ministrijas izveidošanu, iekšzemes izlūkdienests ASIO un federālā policija neatrodas Tieslietu ministrijas pakļautībā.

Tērnbuls jau jūlijā paziņoja par plāniem izveidot šādu ministriju, taču tam bija nepieciešamas laiks.

«Pirmo reizi iekšzemes drošība, robežkontrole un pretterorisma aģentūras atradīsies zem viena jumta, līdzīgi kā britu Iekšlietu ministrijā,» žurnālistiem Sidnejā paziņoja Tērnbuls, piebilstot, ka tā valstij būs drošāk.

Datons arī būs atbildīgs par jauno nacionālās izlūkošanas biroju, paplašināto kiberdrošības aģentūru, kas strādās cauru diennakti, un izlūkošanas un drošības ģenerālinspektoru.

Datons ir viens no vadošajiem konservatīvajiem spēkiem Tērnbula valdībā un viņa atbalsts premjerministram, kā tiek uzskatīts, ir viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ valdībā nav notikusi atklāta šķelšanās starp konservatīvajiem un mērenāk noskaņotajiem politiķiem.

Pārkārtojumi valdībā skar arī tieslietu ministra amatu, kuru pametīs Džordžs Brandiss, lai kļūtu par augsto komisāru Londonā. Šis postenis ir līdzvērtīgs sūtņa amatam Apvienotajā Karalistē.

Viņa vietā stāsies Kristjans Porters, kurš agrāk ieņēma galvenā prokurora amatu Rietumaustrālijā.

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu