Rīgas Zooloģiskajā dārzā dos vārdus diviem lūšu mazuļiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX

Rīgas Zooloģiskajā dārzā šodien plkst.15 notiks "Vārdiņdienas" pasākums, kura laikā Jēkabpils novada iedzīvotāji dos vārdus diviem šā gada 28.martā dzimušiem lūšu mazuļiem, aģentūru LETA informēja Zooloģiskā dārza pārstāvis Māris Lielkalns.

Lūšu mazuļu vecāki Kamēlija un Rubīns zoodārzā mīt no 2011.gada un sekmīgi izaudzinājuši septiņus mazuļus. Šā gada 28. martā dzimušie dvīnīši jau saņēmuši vakcināciju divu un trīs mēnešu vecumā.

"Dienas vidū, karstākajā laikā, lūsēni, kā kaķiem pieklājas, labprātāk laiski gulšņā aploka ēnainākajās vietās. Rotaļu laikā, rīta un vakara stundās, gan viss miers pazūd un aplokā valda visai draiska noskaņa: te augšpēdus, te jau kamoliņā veļas divi minči, te jākāpelē pa zaru zariem, bet pēc tam seko "boksa mačs"," jauno mazuļu ikdienu aprakstīja Lielkalns.

Rīgas Zooloģiskais dārzs Eiropas lūšu vairošanas programmā piedalās jau vairāk nekā 20 gadus. Lielkalns norādīja, ka Latvijā augušie lūši ir ģenētiski ļoti augstvērtīgi, tādēļ pēdējo desmit gadu laikā jaunie lūsēni nosūtīti uz citiem zoodārziem Igaunijā, Lietuvā, Skotijā, Somijā, Spānijā, Ungārijā, Ukrainā un Japānā.

Šīs sugas pārstāvji savulaik bijuši plaši izplatīti visa Eiropā, bet 20.gadsimta vidū lielā tās daļā gandrīz pilnībā izzuduši. Lūšu skaitu samazināja medības un ķeršana slazdos kažokādu ieguvei. Pēc mežu platību izciršana 70.gados daudzās Eiropas valstīs tika sākti lūša reintrodukcijas projekti, mežos izlaižot lūšus no citām populācijām.

Pašlaik vairāk nekā 90% jeb aptuveni 30 000 līdz 35 000 Eirāzijas lūšu dzīvo Sibīrijā. Tie izplatīti arī Mongolijā un Ķīnā. Eiropas mežos, neskaitot Krievijas teritoriju Eiropas daļā, mīt aptuveni 8000 lūšu. Centrālajā un Dienvideiropā šie dzīvnieki ir reti, bet lielākās populācijas ir Skandināvijā, Somijā un Baltijas valstīs.

Savukārt Latvijā lūšu populācijas stāvoklis tiek vērtēts kā labākais pēdējo 100 gadu laikā. Pēc pētnieku domām, Latvijā pašlaik uzturas aptuveni 600 līdz 800 šīs sugas pārstāvju.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu