Sestdien Latvijā būs vērojams daļējs Saules aptumsums

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ESA/NASA/SOHO

​Sestdien, 11.augustā, plkst.12 Kurzemes un Vidzemes ziemeļu daļā būs iespēja novērot daļēju Saules aptumsumu, informē Latvijas Astronomijas biedrība (LAB).

Biedrības pārstāvji skaidroja, ka tas gan būs diezgan neliels aptumsums, jo labākajās novērojumu vietās Saules disks būs aizsegts vien par 2%. Kurzemē aptumsums būs redzams uz ziemeļiem no Ovišiem, Dundagas un Mērsraga. Kolkā tiks maksimāli aizsegts 1% Saules diska. Vidzemē redzamības zona būs uz ziemeļiem no Siguldas, Vecpiebalgas, Cesvaines un Kārsavas. Rūjienā, Mazsalacā un Valkā aptumsums sasniegs 2%. Rīgā aptumsums nebūs novērojams.

Pētnieki norāda, ka Igaunijā aptumsums būs mazliet lielāks - Tallinā un Rakverē aptumsums būs 6%.

Aptumsuma sākums Kolkā būs plkst.12.04, maksimālā fāze būs plkst.12.14, bet tas noslēgsies jau plkst.12.24. Rūjienā tas sāksies plkst.12.03, maksimālā fāze būs plkst.12.18, bet noslēgums - plkst.12,33. Valkā maksimālā fāze iestāsies minūti vēlāk nekā Rūjienā.

Kolektīvi Saules aptumsuma novērojumi 11.jūlijā notiks Rūjienā, Centra laukumā. Tos organizēs LAB kopā ar astronomijas semināra "Ērglis 2018" dalībniekiem. Pēc novērojumiem paredzēta publiska lekcija par Saules aptumsumiem.

LAB atgādina, ka uz Sauli nedrīkst skatīties ar neapbruņotu aci un nekādā gadījumā caur binokli, tālskati vai teleskopu bez speciāla filtra, jo tas var izraisīt neatgriezeniskus redzes bojājumus. Novērojumiem jāizmanto īpaši blīvs filtra materiāls. Šim nolūkam neder parastās saulesbrilles, kompaktdiska vai disketes materiāls - visdrošākā metode ir Saules attēla projicēšana uz ekrāna.

LAB pārstāvji skaidroja, ka Latvijā daļējie Saules aptumsumi ir novērojami reizi divos līdz sešos gados. Iepriekšējais daļējais Saules aptumsums Latvijā bija novērojams 2015.gada 20.martā, bet nākamais būs redzams 2021.gada 10.jūnijā, kad Mēness aizsegs gandrīz trešdaļu Saules diametra.

Savukārt pilns Saules aptumsums katrā konkrētā ģeogrāfiskā vietā ir reta parādība. Iepriekšējo reizi Latvijā pilns Saules aptumsums bija novērojams 1954.gadā, bet nākamais būs novērojams tikai 2142.gadā, bet tā sauktais gredzenveida Saules aptumsums - 2039.gadā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu