Skābekļa līmenis Lielupē nav būtiski mainījies

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Skābekļa līmenis Lielupē pie Kalnciema pēdējo dienu laikā būtiski nav mainījies, informēja Valsts vides dienesta komunikāciju konsultante Iveta Grigule. Pēc viņas teiktā, uzlabojumus var uzskatīt par nelieliem.

Lielupes piesārņojuma epicentrs šorīt bija pusotra kilometra attālumā no Kalnciema tilta Jūrmalas virzienā. Šajā vietā skābekļa līmenis ir 0,4 miligrami litrā, kas ir ļoti zems rādītājs, norādīja Grigule.

Piesārņojums uz jūras pusi virzās lēnām. Pēc VVD pārstāves teiktā, būtu labāk, ja tas notiktu ātrāk.

Pie Kalnciema tilta skābekļa līmenis ir 1,2 miligrami litrā, savukārt 3,5 kilometru attālumā no Kalnciema tilta uz Jelgavas pusi skābekļa līmenis ir augstāks, tas sasniedz 3,6 miligramus litrā.

Šodien pie Kalnciema tilta atrodas VUGD mašīna, kas pūš gaisu Lielupes ūdenī, bagātinot to ar skābekli. Pa upi braukā arī vairāki kuteri, mehāniski iepludinot svaigas gaisa masas ūdens virsējos slāņos.

Piesārņojumam virzoties uz jūras pusi un iestājoties nelabvēlīgiem laika apstākļiem, tas caur Gātupi varētu nonākt Babītes ezerā, kur no tā būtu grūtāk atbrīvoties.

Lai no tā izvairītos, panākta vienošanās ar SIA "BGS", ka nepieciešamības gadījumā tiks izveidots "aizkars" no ģeosintētiska materiāla.

Grigule sacīja, ka šāda situācija varētu rasties, ja celtos ūdens līmenis Lielupē vai mainītos vēja virziens, iepūšot piesārņoto ūdeni ezerā. Patlaban gan pamata bažām nav, piebilda VVD pārstāve.

Kā informēja Jelgavas pašvaldības preses sekretārs Jānis Kovaļevskis, izvērtējot šorīt veiktos mērījumus, secināts, ka situācija pie Jelgavas ir stabilizējusies, tādēļ nekādi īpaši pasākumi pagaidām netiks veikti.

Tos varētu atsākt pirmdien, kad darbu plāno sākt "Jelgavas cukurfabrika".

Kā ziņots, vairākkārtējas zivju slāpšanas dēļ, kuru izraisīja cukurfabrikas notekūdeņi, vides ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) šonedēļ uzdeva "Jelgavas cukurfabrikai" apturēt notekūdeņu ieplūdi Lielupē. Fabrika otrdienas vakarā pilnībā apturēja ražošanu.

Ceturtdien tika nolemts, ka "Jelgavas cukurfabrikai" tiks dota atļauja turpināt darbu ar noteikumu, ka ražotne pildīs VVD noteiktās prasības.

"Jelgavas cukurfabrika" darbu cer atsākt pirmdien - 10.oktobrī.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu