Kritiski par hormonu aizstājējterapiju

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Deviņdesmito gadu sākumā farmācijas speciālisti un ginekologi ar sajūsmu visai pasaulei paziņoja, ka tagad daudzas ar menopauzi saistītas problēmas ir atrisinātas, jo ir pieejama hormonu aizstājējterapija (HAT).

Tā kā zobu un visa mutes dobuma veselība, sievietes izskats, labsajūta, domāšanas asums saistīts ar estrogēniem un progesteroniem, visas sievietes šajā vecumā tika aicinātas lietot HAT.

Kur mēs esam pašreiz? Apmēram 30% visu Latvijas sieviešu ir vecākas par 50 gadiem. Itālijā vidēji 20% sieviešu lieto HAT, Latvijā — tikai 5%. Kāpēc?

Par menopauzi uzskata laiku, kad pēc pēdējām menstruācijām pagājuši ne mazāk kā 12 mēneši. Vidējais vecums Latvijā, kad sievietei iestājas menopauze, ir 50,7 gadi. Taču ir sievietes, kurām tā iestājas ātrāk — pat 40 gadu vecumā, un tādas, kurām tikai pēc 60. Tas ir saistīts ar ģenētiskiem faktoriem (iedzimtību), blakussaslimšanām, hronisku stresu.

Laimīga un vesela arī pēc 50 gadiem

Vai Latvijas sieviete ir motivēta saglabāt dzīves kvalitāti, lietojot HAT? Par kādu dzīves kvalitāti var runāt, ja ir mazkustīgs dzīvesveids, neveselīgi ēšanas paradumi, hronisks stress, neārstētas blakussaslimšanas. Kā uzskata Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas prezidente ginekoloģe Dace Matule, finanšu trūkums vai pat nabadzība un samērā maza pieredze HAT lietošanā veicina nepatiku un aizspriedumus pret šo terapiju. Sievietes vecumā pēc 50 gadiem ir nopietnas izvēles priekšā — kā saglabāt emocionālo un fizisko labsajūtu, beidzoties reproduktīvajam vecumam.

Atklāja nopietnas blakusparādības

2001. gadā pasauli pārsteidza divi ļoti apjomīgi pētījumi par HAT. Pētījumu «Million women study» Amerikā pēc kāda laika pārtrauca. Uzsākot pētījumu, zinātnieki vēlējās pierādīt labvēlīgos un ilglaicīgos ieguvumus, lietojot HAT, taču atklājās pretējais. Proti, tika pierādīts, ka, ilgstoši lietojot HAT, pieaug sirds un asinsvadu saslimšanu un krūts vēža risks. Tas daudzām sievietēm bija pietiekams iemesls, lai baidītos lietot HAT. Tāpēc rodas jautājums, kas ir HAT — jaunības paildzinātāja vai riska saslimt ar vēzi veicinātāja?

Kad ieguvums pārsniedz potenciālo risku

Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācija izstrādājusi vadlīnijas (balstoties uz pētījumu rezultātiem), kad ieteicams lietot HAT. Un tā ir vidēji smaga un smaga menopauzes ārstēšana. Svarīgi zināt, ka HAT jāsāk, tiklīdz parādās pirmās veģetatīvās izpausmes: karstuma viļņi, svīšana, bezmiegs, biežas garastāvokļa maiņas, kas ietekmē sievietes labsajūtu. Šajā laikā parādās arī menstruālā cikla traucējumi, pret tiem ginekologi nereti nozīmē orālo kontracepciju. Kā uzskata D. Matule, pareizāk būtu aizvietot trūkstošos estrogēnus un progesteronus ar ļoti zemu devu hormonus aizvietojošās terapijas, kāda pieejama arī Latvijā. Tā ievērojami uzlabo dzīves kvalitāti. Laikus sākot lietot HAT, samazinās demences, kolorektālā vēža attīstības risks, tiek novērsts kaulu masas zudums un mazinās lūzumu risks. Ārsti rekomendē sākt ar viszemākajām devām.

Nav ieteicams lietot ilgstoši

Lai arī HAT rekomendē lietot īslaicīgi (līdz pieciem gadiem), daudzas nevēlamas blakusparādības rodas jau pirmajā gadā. Turklāt ilgstoša HAT lietošana pieļaujama, ja izvērtēti sievietes individuālie riski (piemēram, ģimenē nav bijušas saslimšanas ar krūts vēzi, sirds un asinsvadu slimībām) un pozitīvais ieguvums ir lielāks par potenciālo kaitējumu. Pārskatot pētījumus, ginekoloģe Dace Matule secinājusi, ka nopietnas blakusparādības (infarkts, insults, ļaundabīgi audzēji) var attīstīties vienai no apmēram 1000 sieviešu.

Menopauze, osteoporoze un HAT

Kauli savu maksimālo minerālvielu blīvumu sasniedz 20–25 gadu vecumā. Liela nozīme blīvuma saglabāšanā ir ģenētiskajam faktoram, uzturam, ķermeņa masai, fiziskajai aktivitātei. Pēc 30 gadu vecuma kaulaudu masa pakāpeniski samazinās, savukārt estrogēnu trūkums pēc 50 gadiem ieslēdz pastiprinātu šīs masas samazināšanos.

Tās sievietes, kuras lieto HAT, katru gadu par 3–4% saglabā un uzlabo kaulu masu. Tās zudumu menopauzes laikā 80% gadījumu ietekmē ģenētika (iedzimtība). — Ja sievietes mamma un vecmāmiņa ir staltas, viņām nav karstuma viļņu, diezin vai osteoporozes profilakses dēļ vajadzētu uzsākt HAT. Bet, ja dzimtas sievietēm pirms menopauzes bijuši lūzumi, īpaši gūžu un mugurkaulu, nosakot ar osteodensitometrijas palīdzību kaulu masas blīvumu, ieteicams sākt HAT, — skaidro D. Matule. Samazinoties estrogēniem, kauli sāk noārdīties. To masas zudums mugurkaulā katru gadu ir līdz pat 5%, pārējos kaulos 1–2 procenti.

Sasniedzot 75 gadu vecumu, sievietēm skeleta masa vairs ir tikai puse no kaulaudu masas, kāda bija 30 gadu vecumā. Kā to var novērtēt? Ar osteodensitometrijas izmeklējumiem. Jāņem vērā arī citas izmaiņas, piemēram, virssmaganu aplikuma un zobakmens nogulsnes, smaganu kabatu dziļums, asiņošana.

Katram menopauzes posmam ir sava terapija. Tā balstīta uz sievietes individuālajām sūdzībām, pašsajūtu, simptomu smagumu un dzimumhormonu līmeni asinīs. Pirmos gadus pēc menopauzes ir būtiski lietot HAT. Kalcijs un D vitamīna preparāti, iespējams, jālieto visu menopauzes laiku.

Ir pacientes, kuras ārsti sauc par ātrajām zaudētājām. Viņām ir ģenētiska predispozīcija ātri zaudēt kaulu masas blīvumu uzreiz pēc menopauzes. Šādā gadījumā rekomendē lietot gan HAT, gan bifosfonātu grupas medikamentus.

Uzziņai

Āda ir viens no labākajiem estrogēnu spoguļiem. Ir sievietes, kuras noveco ļoti ātri. Tas ir saistīts ar zemu estrogēnu līmeni. Estrogēnu receptori, kas atrodas ādā, ir ar ļoti augstu saistīšanās spēju. Tie nodrošina ādas biezumu, elastīgumu, kā arī tās atjaunošanās spējas. Estrogēni atrodas arī gļotādā, kaulos, mazajos asinsvados. Svarīgi zināt šos mērķu punktus organismā, kur atrodas estrogēnu receptori, jo, mainoties to līmenim, mainīsies audu funkcionēšanas spēja, veselība.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu