Lai novērstu Baltijas jūras un Tosmares kanāla piesārņošanu

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Februārī darbu Liepājā uzsāka Lielbritānijas firma "Halcrow Group", kas uzvarēja Vides ministrijas izsludinātajā un rīkotajā konkursā par konsultantu pakalpojumu sniegšanu projektā "Ūdenssaimniecības pakalpojumu attīstība Liepājā". 2005.gada 27.janvārī Vides ministrija noslēdza līgumu ar minēto kompāniju, un konsultantu darbs mūsu pilsētā varēja sākties.

Firma "Halcrow Group" Liepājā strādāja arī 1994.gadā atbilstoši vides projektam. "Liepāja šo desmit gadu laikā ir krietni mainījusies," atzīst firmas vadītājs Džons Mārtins un projekta menedžeris Stjuarts Neals. "Tajā laikā skaidri bija jūtams, ka Liepāja ir bijusi militārā zona - kuģu vraki un pamestās zemūdenes Karostā bija tipiski pagātnes liecinieki. Taču tagad Karosta jau skatāma kā industriālā un vieglās rūpniecības zona. Esam priecīgi piedalīties projektā, kura ietvaros tiks sakārtota arī Karostas ūdensapgādes un kanalizācijas tīklu sistēma."

Kā atzīst Stjuarts Neals, kopš tika pabeigts Liepājas vides projekts, SIA "Liepājas ūdens" paveicis daudz, lai uzlabotu pakalpojumu kvalitāti Liepājas pilsētā un samazinātu notekūdeņu radīto negatīvo ietekmi uz vidi. Jaunā projekta realizācija ļaus paplašināt un rekonstruēt ūdensapgādes un kanalizācijas tīklus, samazināt noplūdes, novērst Baltijas jūras un Tosmares kanāla piesārņošanu ar neattīrītiem notekūdeņiem. Konsultantu firma Liepājā veiks situācijas izpēti, ieteiks jaunas tehnoloģijas, modernākās un piemērotākās būvniecības metodes, izstrādās tehniskos projektus, kā arī sagatavos iepirkumu dokumentus būvdarbu veikšanai projekta realizācijai laikposmā no 2006. līdz 2009. gadam.

Pašlaik firmas darbinieki kopā ar SIA "Liepājas ūdens" speciālistiem strādā pie ūdensapgādes un kanalizācijas tīklu shēmu izpētes un datu apstrādes par cauruļvadu garumu, vecumu un materiālu. Notiek darbu apjomu precizēšana ūdensgūtnēs, ūdens un kanalizācijas sūkņu stacijās un citos objektos. Pirmais lielākais darbs, kuru plānots veikt 70 dienās, ir ūdensapgādes un kanalizācijas tīklu darbības modeļa izstrāde. Šo modeli paredzēts ņemt par pamatu, lai sagatavotu priekšlikumus sistēmu rekonstrukcijas un attīstības darbam.

Jau marta vidū firma plānojusi iesniegt ziņojumu, kurā atspoguļos paveikto, kā arī precizēs grafiku un darbu apjomus. Kopējais līgumā paredzētais laiks sadarbībai ar firmu "Halcrow Group" ir pusotrs gads.

"Patīkami būt atkal kopā ar SIA "Liepājas ūdens" darbiniekiem, ar kuriem esam sastrādājušies un labi saprotamies jau no vides projekta laikiem. Darbs rit raiti, un speciālisti ir atsaucīgi. Esam priecīgi par Latvijas un Liepājas ekonomisko attīstību, arī par to, ka mūsu darbs to veicina," atzina Stjuarts Neals. SIA "Liepājas ūdens" direktors Andis Dejus: "Tiešām prieks, ka projekta realizēšanas teorētiskā daļa trīs gadu garumā tagad ir beigusies un var sākt reāli strādāt, lai sasniegtu projektā izvirzītos mērķus."

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu